El PP i Podemos tenen pressa. Els de Mariano Rajoy i els de Pablo Iglesias han demanat avui que la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sigui d'aquí 15 dies, i no d'aquí un mes, com ha proposat aquest matí el president del Congrés, Patxi López.

La proposta de López és la mateixa que aquest dimarts havia posat sobre la taula Sánchez. Tot i que ell la consideri "raonable", tant la vicepresidenta primera de la Cambra, la popular Celia Villalobos, com la vicepresidenta tercera, la podemista Gloria Elizo (Podemos), han coincidit en el fet que és una decisió "excessiva" i "desigual" respecte a la setmana que se li exigia des de les files socialistes a Rajoy.

López decidirà

Que es produeixi un canvi en aquests terminis dependrà només de Patxi López. Tot i les crítiques dels membres de la Mesa, el reglament estableix que és ell, i així ho ha recordat aquest matí, qui té la potestat de convocar un ple d'investidura.

A més a més, la Cambra tampoc té fixat un límit temporal perquè es dugui a terme i es limita a assenyalar que la sessió es programarà "un cop rebuda la proposta" per part del president del Congrés.

Possible rècord històric

Si es confirma aquest mes de marge, el 2016 es podria convertir en l'elecció de president del Govern espanyol més llarga de la història de la democràcia espanyola, i  així superar els dos mesos que va trigar José María Aznar el 1996 per aconseguir el suport de CiU, PNB i Coalició Canària, en el conegut Pacte del Majestic.

De moment ja ha transcorregut un mes i mig, de manera que, amb la proposta de termini actual, el ple d'investidura es situaria a la primera setmana de març. Això sí, tot indica que, al contrari que fa exactament dues dècades, aquest cop se celebraran altres plens, a causa de la pressa expressada per la majoria de forces de l'arc parlamentari per començar amb l'activitat legislativa.