L’acord que van tancar JxSí i la CUP fa un mes per investir Carles Puigdemont president de la Generalitat contemplava que dos diputats cupaires s’havien d’incorporar a la “dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí, de manera estable”. Aquest compromís s’havia de traduir, segons es va explicar, en l’entrada dels diputats Benet Salellas i Gabriela Serra en les reunions que el grup de JxSí celebra els dimarts al migdia. Després es va decidir que seria només a una part de la trobada. Al final, ja ni hi van. Serra va anar a una reunió i Salellas, a cap.

Amb la primera experiència ja n'hi va haver prou per constatar la complexitat de la proposta. Va ser la setmana posterior a la presa de possessió. Només es va presentar Gabriela Serra. Salellas no va poder assistir-hi per qüestions personals. Serra es va encarregar de comunicar als presents que, tal i com havien pactat dies enrere amb la resta de grups del Parlament, la CUP mantindria el seu compromís i votaria una resolució reclamant el retorn de la paga dels funcionaris i, per tant, JxSí, que s'oposava a la proposta, quedaria en minoria.

El primer que no poder evitar expressar la seva perplexitat de manera prou evident va ser el president del grup, Jordi Turull, però també ho van fer la resta de diputats.

Serra va encaixar l’agitació dels presents amb aquella tranquil·litat de qui té les espatlles carregades d’assemblees però la situació no va satisfer el grup de Junts pel Sí. El que a la CUP es considera un desacord argumental per a JxSí va ser una reunió excessivament tensa que, a més, va fer massa evidents les dificultats que hauria de capejar l'entesa.

Canvi de format

I es va plantejar la conveniència de trobar una alternativa. Aquesta consisteix en què són el president del grup, Jordi Turull, i la portaveu Marta Rovira els qui en acabar les reunions del grup de JxSí o bé la reunió de direcció del dilluns, se citen amb els cupaires per coordinar-se.

 

Ho han fet així durant tres setmanes i el resultat es considera prou satisfactori per les dues bandes. De fet, també es convoquen reunions per a temes específics. Fins i tot, segons fonts del grup majoritari, no es descarta tornar a intentar en algun moment concret el format original.

El cert, però, és que a força de retocs, el resultat final és força allunyat del punt dos de l’acord pactat fa un mes on s’assegurava textualment que els cupaires es comprometen a: “Garantir que dos diputats/des de la CUP-CC s’incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de JxSí, de manera estable. Participaran en totes les deliberacions i actuaran conjuntament en les preses de posició del grup”.

Avís d'Endavant

Aquest no és l'únic aspecte del pacte que s'està discutint. Endavant-OSAN va fer públic dimarts un contundent comunicat en què qüestiona aquell acord. i, fins i tot, crida a deixar clar que la CUP "farà caure el Govern" si en algun moment considera que "les passes cap a la independència són en realitat caminar en cercles per perpetuar el processisme".

 

En aquest context, avui el president Carles Puigdemont, just el dia en què es compleix un mes de la seva presa de possessió rebrà al migdia al palau de la Generalitat a la presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, i a la portaveu, Anna Gabriel. Damunt la taula hi haurà el debat sobre els pressupostos del Govern que, segons la CUP, no formen part del pacte d'estabilitat.

(FOTO: Anna Gabriel, diputada de la CUP, en una assemblea de la formació anticapitalista / Sergi Alcàzar)