CUP

Gairebé dos mesos després de les plebiscitàries les negociacions entre la CUP i JxSí continuen. Unes converses complicades i llargues que estan tensant les dues formacions. Si la setmana passada van ser els sectors autonomistes dins a CDC que van posar el crit al cel, aquesta setmana s'han evidenciat les diferències dins la CUP. Unes divergències que, conscients del dia D que suposa la jornada de debat obert de diumenge a Manresa, han servit perquè els dos sectors més influents dels cupaires –Poble Lliure i Endavant OSAN– hagin creuat sengles comunicats marcant posicionaments oposats respecte a les converses.

Endavant-Osan : res de Mas

En un llarg comunicat, Endavant, l'Organització Socialista d'Alliberament Nacional, on s'integra la portaveu del grup parlamentari, Anna Gabriel, deixa ben clara la seva oposició a la investidura d'Artur Mas. "Contràriament a qui creu que Artur Mas representa un sector allunyat de les veus crítiques del seu executiu, Mas és la persona que millor representa els interessos d’aquestes veus, malgrat que en un complex joc de miralls, apostin ara per dibuixar perfils diferenciats", assegura el document.

I afegeix que és feina de l'esquerra independentista "assenyalar que és justament Artur Mas qui ara mateix representa la baula d’unió entre el projecte de refundació de l’Estat espanyol i les aspiracions de la majoria de Catalunya a la sobirania, i explicar, de forma ben clara i ben nítida, que només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l’Estat".

Segons Endavant-OSAN, de les tres condicions posades sobre la taula –acte de ruptura; pla de xoc social i procés constituent; i consensuar noms pel lideratge institucional del procés– només se n'ha complert la primera i encara a mitges. De fet, considera que la CUP ha rebaixat molt els seus posicionaments fins al punt que els cupaires han esdevingut la "garantia" que JxSí compleixi el seu programa electoral. Endavant és l'organització més a l'esquerra del gruix de la parròquia cupaire.

Els sis punts de Poble Lliure

Per la seva banda, Poble Lliure, més partidaris d'un possible entesa i hereu de l'MDT, ha emès un altre comunicat que demana l'acord de sis punts per no fer el joc a l'Estat espanyol.  "No afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l’Estat espanyol i l'oligarquia, perpetuar les formes de poder despòtiques d’aquest Estat i les polítiques de desposseïment, amb què s'ajuda a perllongar la situació d’opressió i ofec social per al poble treballador català", apunta el document.

En el mateix text carrega contra les veus "neoautonomistes d'alguns dirigents de  CDC" i contra l'esquerra institucional de CSQP que ho fia tot a una "hipotètica millora  en la correlació de forces en un futur inconcret" que titlla "d'engany".  Així mateix, demana una entesa per combatre els postulats "lerrouxistes o soleturistes" que "només fan perpetuar el poder de l'oligarquia i de l'Estat espanyol al nostre país".

Fonts de Poble Lliure apunten que tenen "màxim respecte a tothom dins la CUP" i no volen entrar en el xoc mediàtic amb Endavant. "Tant la CUP com JxSí són una eina per assolir la independència amb objectius polítics diferents", aclareixen membres de Poble Lliure a El Nacional. Una premissa que admeten pot servir per tancar un acord marc o les bases d'un acord amb el "com, què i quan". Aquest pacte podria servir, segons veus de Poble Lliure, per poder portar en una assemblea de la CUP el nom que hagi proposat JxSí, encara que sigui Artur Mas. "Confiem en la militància", insisteixen les mateixes fonts. "Ho hem de tirar endavant i no ens interessa dilatar més les converses, a ningú li interessen eleccions al març", conclouen fonts de Poble Lliure.

El grup parlamentari i algunes dimissions

També hi ha cert de ball de bastons controlat dins el grup parlamentari. L'eclectisme dels 10 diputats, entre Endavant, Poble Lliure i independents de Crida Constituent també genera un cert debat intern. Un debat que s'encén si es parla de la investidura. De fet, algun diputat ha posat sobre la taula la seva dimissió si guanya l'aposta d'investir Mas. Benet Salellas, un dels principals negociadors, admet obertament del "perill de ruptura" si 'acorda la investidura del número quatre de JxSí.

Debat territorial

Aquest dimarts comencen les trobades de les assemblees territorials i de les sectorials per explicar l'estat de les converses amb JxSí. Durant la setmana passada diversos emissaris del secretariat van prendre contacte amb regidors cupaires d'arreu del territori per copsar opinions. N'hi ha per tots els gustos i ningú no s'acaba de posicionar fins que no hi hagi un acord marc que permeti començar el tram més difícil de la negociació: decidir el nom. "La CUP grinyola, però no es trenca", avisen membres de tots els sectors.

Botran treu ferro a la divergència

"La CUP és una organització plural amb opinions diferents i l'únic que passa és que el debat del posicionament agafa cada vegada més cos i més de cara a la jornada de diumenge", ha assenyalat el diputat Albert Botran aquesta tarda al Parlament. "Són preses de posicions legítimes que no entenem com una font de debilitat i interessada, aquesta pluralitat forma part de la fortalesa de l'organització. Són debats que sempre hem tingut i que ara agafen posicions", ha reblat.