La CUP exigeix al Govern el desplegament de l'annex de la resolució del 9N que es va aprovar tot just fa tres mesos. Un annex que dota el text de la desconnexió de contingut social. Exactament, considera nou mesures a aplicar per part del Govern destinades a blindar drets fonamentals afectats per decisions de les institucions de l'Estat. En aquest sentit, els cupaires reclamen començar a treballar en el desplegament de quatre punts concrets. I així els ho ha traslladat ja al grup de JxSí en les seves reunions setmanals, segons l'acord d'estabilitat parlamentària.

  • En educació: demanen desobeir la LOMCE i derogar les normes que la despleguen.
  • En la garantia de llibertats públiques: insisteixen que la llei mordassa no té validesa a Catalunya. Per això, demanen no tramitar l'expedient sancionador a l'advocat Andrés Berrio que es va manifestar en contra del CIE.
  • En persones refugiades: han demanat al Govern que es reuneixi amb ACNUR, actuant com "si d'Estat exercís".
  • En pla de xoc: demanen que es trobi el grup de treball per parlar del deute.

La CUP insisteix que tres mesos després de la resolució del 9N, suspesa pel Tribunal Constitucional, estan "fent valer" una majoria parlamentària legítima que al darrere té un poble que "anhela espais de sobirania", ha afirmat el diputat Albert Botran.

Renegociació del deute

Ahir en la comissió d'economia, els cupaires ja van instar el conseller Oriol Junqueras a renegociar el deute de la Generalitat. En aquest sentit, demanen que es posi en marxa el més aviat possible un grup de treball obert per analitzar i renegociar els pagaments d'interessos. La diputada Eulàlia Reguant ha explicat que al 2015 el pagament del deute va suposar un 25% dels pressupost català, mentre que un "25% de la població està en risc de pobresa". "Revertim això", ha demanat. L'objectiu és renegociar per poder "destinar més diners a polítiques socials", de cara als nous pressupostos. Precisament, Botran ha respost a l'expresident Mas, que va insistir que l'acord d'investidura preveu sí o sí el suport de la CUP als pressupostos. La seva interpretació és una altre. "L'acord no inclou el suport als pressupostos, som els primers interessats a treballar-ho, però no ens pot demanar un suport acrític en pro de l'estabilitat", ha remarcat.

Comunicat d'Endavant-OSAN

La CUP ha volgut treure ferro al comunicat d'Endavant, la seva fracció més crítica, en què es qüestiona l'acord amb JxSí. Fins al punt d'amenaçar a fer caure el Govern.

"És cert que hi ha diverses organitzacions, i com a tals fan extensiu el seu posicionament legítim i públic", s'ha excusat Botran. "Tot per enriquir el debat polític" dins la CUP, ha afegit.

De fet, insisteix que no s'estan replantejant l'acord. "Precisament s'hi va arribar perquè JxSí es va comprometre a fer una legislatura en clau de ruptura i de 18 mesos", ha afirmat. "És en aquest marc en què treballem".