_MG_9086-01

"En l'acord ens comprometíem a no votar amb l'oposició quan estigui en risc l'estabilitat parlamentària". Així ha justificat Albert Botran que la CUP voti al ple de dimecres dia 20 de gener a favor del text de la proposta de resolució de recuperació de la paga extra del 2012 dels treballadors públics que van presentar amb Catalunya Sí que es Pot, PSC, PP i Ciutadans i en contra de l'esmena de Junts Pel Sí, que proposa condicionar-la a disponibilitat pressupostària.

"Nosaltres no entenem que aquesta votació condicioni aquesta estabilitat", ha explicat Botran. El portaveu parlamentari de la CUP ha alertat que el fet que dos diputats de la CUP –Gabriela Serra i Benet Salellas– siguin presents a les reunions de grup de Junts pel Sí és per "afavorir que hi hagi sintonia" entre les forces partidàries de la independència de Catalunya, però que els 10 diputats al Parlament votaran d'acord amb el que consideri la CUP.

"Satisfets"

Botran s'ha felicitat perquè la Generalitat es retiri com a acusació particular de les set causes obertes contra activistes. El portaveu parlamentari ha confirmat que aquesta proposta es va posar sobre la taula durant les negociacions amb Junts pel Sí per un acord de governabilitat, però nega que la CUP hagi volgut "mercadejar" amb els encausats. "La proposta no condicionava l'acord", ha volgut clarificar.

La CUP sí que encoratja la Generalitat a presentar-se com a acusació particular en casos de corrupció perquè entén que van contra el bé públic, però pensa que en el cas d'aquests processos judicials, el paper del Govern no era denunciar actuacions contra el bé públic, sinó defensar els cossos policials en detriment del dret de protesta. "Aquest gest no és cap a nosaltres, sinó la mostra d'una nova manera de fer de la Generalitat", ha conclòs.

La retirada del Govern com a acusació particular en el cas de Can Vies –el setè dels processos judicials– està encara a l'aire. La CUP s'ha mostrat partidària que també es retiri d'aquesta causa, ja que recorda que estava a la proposta d'acord.

Unilateralitat

Pel que fa al ball de declaracions sobre la idoneïtat d'una declaració unilateral d'independència després de 18 mesos, de la qual el president Carles Puigdemont va dir a TV3 que encara no s'està en condicions de fer, la CUP ha recordat que aquesta declaració era al full de ruta de Junts pel Sí i la CUP i que no es pot descartar.