L'Ertzaintza ha obert diligències contra els manifestants que aquest divendres a la tarda van protestar contra un acte de Vox a Sestao per tractar d'aclarir penalment quines persones o grups de persones poden haver provocat els incidents registrats abans del míting del partit d'ultradreta amb motiu de les eleccions al Parlament basc del proper 12 de juliol.

De fet, l'Ertzaintza va desplegar un gran dispositiu de seguretat per a assegurar la celebració de l'acte electoral i quan va finalitzar l'esmentat acte va haver d'escortar els dirigents d'extrema dreta per garantir la seva seguretat en dirigir-se als seus cotxes encara que la diputada Rocío de Meer va resultar ferida en rebre una pedrada moments abans del míting en què també va participar el líder del partit, Santiago Abascal. Aquest acte a Sestao va ser el primer de la formació de cara a les eleccions que es celebrar en dues setmanes.

Denúncies per alteració de l'ordre públic

L'Ertzaintza ja ha obert diligències per provar d'aclarir penalment quines persones van provocar els incidents, concretament la policia basca denunciarà als manifestants per alteració de l'ordre públic en un acte electoral, que pot comportar penes que van dels 3 als 12 mesos de presó, segons la Llei Orgànica 5/58 de Règim Electoral General.

ertzaina manifestacions contra vox Sestao - H.Bilbao / Europa Press

Agents de l'Ertzaina durant la protesta / H.Bilbao - Europa Press

A més, anteriorment als incidents de Sestao, l'Ertzaina ja havia comunicat als convocants la prohibició d'una manifestació de protesta contra el míting de Vox d'aquest dissabte a Irun (Guipúscoa), en el qual també hi ha previst que intervingui Abascal.

En aquest sentit, la policia basca ha assenyalat que el motiu de la prohibició és precisament el canvi de recorregut que els manifestants havien sol·licitat en una segona convocatòria per fer coincidir el final de la seva manifestació amb l'hora i el lloc en el qual Vox havia decidit celebrar el seu míting.

Culpes al PNB

Després dels aldarulls, els dirigents de Vox que van assistir a l'acte van culpar, en massa, el lehendakari, Íñigo Urkullu, i el seu partit, el PNB. El primer va ser el mateix Abascal que no va dubtar a assenyalar el culpable a través de Twitter on també va publicar una foto de la diputada ferida.

Donis del compte del partit també es va assenyalar al Partit Nacionalista Basc i van assegurar que els culpables van ser "els cadells d'Urkullu, Otegi i Iglesias" que van amenaçar de mort a Abascal i van ferir Rocío de Meer, van denunciar "la complicitat del govern basc" i van assegurar que l'Executiu és "incapaç de garantir unes eleccions en llibertat".

Aquesta no és la primera vegada que l'Ertzaintza carrega contra manifestants contraris a un acte de Vox, ja que la setmana passada ja ho va fer durant un míting del secretari general del partit d'extrema dreta, Javier Ortega Smith, a Bilbao, quan grups antifeixistes es van concentrar per mostrar la seva disconformitat amb l'acte.