L'ambaixador a Croàcia, Alonso Dezcallar, va aparèixer ahir a l'acte de celebració de la Diada convocat per la delegació de la Generalitat a Croàcia i va prendre la paraula per rebatre els arguments d'un dels ponents de l'acte, l'escriptor i secretari del PEN català, Carles Torner, que va denunciar l'existència de presos polítics.

Torner va denunciar que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart porten dos anys tancats en una presó preventia "completament desproporcionada" per haver liderat protestes pacífiques i no violentes al carrer, i va recordar que en unes setmanes probablement seran sentenciats a anys de presó per haver liderat un moviment independentista no violent.

Assegut a la primera fila de l'acte al costat del delegat de la Generalitat, Eric Hauck, Dezcallar va prendre la paraula per oferir, segons va dir, un altre punt de vista de la versió del que s'acabava d'escoltar. A partir d'aquí va rebutjar que es parli de presos polítics, sinó polítics que són a la presó; va assegurar que estan acusats de càrrecs molt greus, per violar la Constitució; que la justícia espanyola és transparent i independent i que així ho indiquen els estàndards internacionals; i que la llei obliga tothom. "La finalitat no pot justificar els mitjans", va advertir per sentenciar tot seguit que "trencar la llei té conseqüències".

La intervenció de Dezcallar va ser rebatuda de nou per Torner que va recordar que Sànchez i Cuixart no són polítics sinó líders socials i va argumentar les seves denúncies enumerant els informes d'Amnistia Internacional, el Pen Internacinal, el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.