L'Advocacia de l'Estat sembla decidida a esgotar el termini per presentar el seu dictamen sobre la immunitat de Oriol Junqueras després de la sentència en aquest sentit del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que n'acaba dijous 2 de gener del 2020. A més, també busca la fórmula d'acatar la sentència en plenes negociacions entre PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez en un moment en què els republicans esperen un gest de l'Advocacia per donar suport amb la seva abstenció a l'elecció de Sánchez.

Entre totes les travesses, una de les que guanya força, segons avança 'La Razón' citant fonts jurídiques, seria que l'Advocacia emetés un dictamen on s'acceptés la immunitat de Junqueras però amb un pla de mínims que no inclouria cap viatge del president d'ERC a Brussel·les.

En aquest sentit, s'estudia la possibilitat de permetre que Junqueras s'acredités en la Junta Electoral i, immediatament, tornés a presó. És a dir, es respectaria el dret de rebre l'acta, però sense deixar sense efecte la condemna de 13 anys d'inhabilitació, ja que la maniobra es completaria amb, com més aviat millor, una comunicació al Parlament Europeu de la sentència que pesa sobre Junqueras.

Aquesta opció inclouria doncs un desplaçament de Junqueras des de la presó de Lledoners per traslladar-se a la Junta Electoral Central, suposadament a la seva seu central, situada a Madrid, per tornar immediatament al centre penitenciari. En aquest cas, ERC hauria de valorar si amb aquest 'gest' n'hi ha prou.