El Kremlin i la Cancelleria de Rússia estan mantenint un rigorós silenci sobre la declaració de la República catalana, quan ja han passat més de 5 hores de la votació del Parlament. El silenci de les autoritats russes ha obert especulacions, i està coincidint amb el fet que mitjans russos com Russia Today mantenen una connexió en directe on es pot veure tot el que succeeix a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

En les últimes setmanes els dirigents russos havien insistit que el conflicte català és un "assumpte intern" d'Espanya i van expressar la seva confiança que es resolgués en el marc de la legislació espanyola.

El passat 19 d'octubre president rus, Vladímir Putin, va insistir en això, encara que també va criticar la "doble mesura" dels països occidentals per donar suport en el seu moment a la "desintegració" d'altres Estats. "Resulta que per a alguns dels nostres col·legues hi ha lluitadors bons per la llibertat i hi ha separatistes que no poden defensar els seus drets ni amb l'ajuda de mecanismes democràtics", va dir llavors, molt molest pels suport europeu al Kosovo.

L'única reacció oficial avui ha estat la dels caps de les comissions d'Exteriors de la Duma i el Senat, que han cridat a trobar una solució pacífica per evitar un esclat de la violència.