Els Governs d'Espanya i Catalunya han de comprometre's al diàleg per aconseguir una solució a la "crisi constitucional", ha afirmat avui The Elders, un grup de personalitats internacionals creat fa deu anys pel premi Nobel de la Pau sud-africà Nelson Mandela.

En un comunicat emès per l'entitat, The Elders ("Els més grans") s'han mostrat "profundament preocupats" per la recent "confrontació violenta" ocorreguda a Catalunya i insten les dues parts a aconseguir una "solució pacífica".

Aquest grup ha subratllat que els progressos efectuats per Espanya des de la seva "transició a la democràcia" no han de "posar-se en risc", a l'hora que ha advertit que no poden subestimar-se les conseqüències "polítiques, econòmiques i socials" que tindria "una crisi prolongada".

The Elders ha insistit que "les dues parts" han de "contenir-se" per evitar "més accions i llenguatge inflamatoris i divisoris".

"La crisi constitucional que està desenvolupant-se a Espanya necessita diàleg, en comptes de confrontació", ha declarat en la nota el president d'aquest grup, l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan.

Annan ha instat al "Govern espanyol" i al "Govern regional de Catalunya" a renovar el seu compromís per aconseguir una solució a través del diàleg".

"Han de sortir d'aquesta crisi per un camí pacífic", ha afegit el president de The Elders.

Aquest grup independent de líders globals, presentat al juliol de 2007 en Johannesburg per Nelson Mandela, defensa valors humanitaris i promou posicions a favor de la pau i la seguretat internacionals. Entre els seus 14 integrants es troben tres expresidents llatinoamericans: el xilè Ricardo Lagos, el mexicà Ernesto Zedillo i el brasiler Fernando Henrique Cardoso, aquest últim com a membre emèrit, així com l'últim secretari general de l'ONU Ban Ki-moon, qui es va unir al grup el juny passat.