"El Reial Madrid mai m'ha prohibit parlar en català". D'aquesta manera, el porter de l'equip madrileny, Kiko Casilla, ha tancat la polèmica lingüística del passat diumenge quan el responsable de premsa de l'equip blanc li va negar respondre en català una pregunta de TV3. En declaracions a Esports Cope i al programa Què t'hi jugues! de Ràdio Barcelona aquest dilluns, Casilla va assegurar que "en la zona mixta primer s'ha de parlar en castellà i després, si un mitjà ho vol fer en català, s'ha de fer a part" i va lamentar que "s'hagi muntat un embolic amb tot això".

A més, Casilla va aprofitar per donar la seva versió dels fets: el porter blanc va assegurar que TV3 "va voler saltar-se una mica el protocol i l'únic que se'ls va dir és que primer s'atenia en castellà a les televisions nacionals" i ha reconegut que "els fot" a ell i al Club, perquè el club "mai ha dit que no es pugui respondre en català". Però, per sobre de tot, ha assegurat que ell no demanava "permís" per parlar català, sinó que només volia saber si era el moment de fer-ho. 

L'explicació del porter contradiu la versió donada per Sebas Guim, de TV3, que assegurava que no existeix cap protocol pel que fa a la llengua. Des de la televisió catalana van posar l'exemple les preguntes dels mitjans a Karim Benzema en roda de premsa, en què els mitjans espanyols no tenen cap prioritat sobre els francesos. "El Madrid no t'entrega un manual de funcionament de la zona mixta", va sentenciar el periodista esportiu en declaracions al Telenotícies Migdia d'aquest dilluns.

La polèmica

El passat diumenge, Casilla es trobava a la zona mixta de l'estadi Santiago Bernabéu responent a les preguntes dels periodistes després de la victòria dels blancs contra el València. Quan el periodista de TV3 li va formular una pregunta en català, l'exporter de l'Espanyol va preguntar al servei de premsa si podia respondre en català i, per sorpresa, se li va prohibir que respongués en aquesta llengua.

Plataforma per la Llengua denuncia el club

Plataforma per la Llengua veu en aquest cas una prohbició que "dóna a conèixer l’existència d’un reglament lingüístic al club esportiu que exclou i limita l’ús del català entre parlants de la mateixa llengua". Per aquest motiu, ha denunciat el Real Madrid a Inspecció de treball i ha recordat que no es pot prohibir parlar en català als treballadors.

"Els reglaments empresarials que impedeixin parlar en català a parlants de la mateixa llengua han de ser anul·lats segons l’article 13 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries" al·lega l'entitat. L'aplicació d'aquest article s'estén a tot el territori de l’Estat, de manera que les empreses amb domicili a Madrid també l’haurien de complir.