Després d'unes eleccions extraordinàries i de l'obertura d'una legislatura que no s'assembla a cap altra, tampoc la investidura del futur president de la Generalitat podia ser usual. Mai en deu legislatures des de la recuperació de l'autogovern el 1980, s’havien superat les dues primeres votacions sense aconseguir investir el president.

El 2010, Artur Mas, que comptava curiosament amb el mateix nombre de diputats que ara, 62, però amb CiU, va ser investit per primera vegada president en segona votació gràcies a l'abstenció del PSC.

Cares llargues en el grup de Junts pel Sí en la reunió que els diputats han celebrat en acabar la segona votació fallida aquest migdia.

En sortir del ple, i mentre els membres de JxSí estaven reunits a la sala de grups del Parlament, a l’extrem oposat del passadís els integrants de la Mesa acudien a una cita amb la Junta de Portaveus i ho feien amb la requisitòria sota el braç que els acabava de lliurar un funcionari del TSJC per donar-los a conèixer la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la resolució sobre l’inici del procés per a la creació de l’Estat català.

Davant dels seus diputats, Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva han repassat els moviments que s’han produït les darreres hores per mirar de trobar un acostament amb la CUP. No hi ha hagut debat.

Cita a Poblet

El debat es produirà demà en una reunió plenària de tot el grup que se celebrarà a Poblet, amb la confiança que l'ora et labora de la regla de sant Benet que regeix aquesta històrica comunitat monàstica inspiri els treballs del grup. Però fora de la reunió ja s’han escoltat veus inquietes.

Hi ha inquietud entre diputats i no diputats independentistes que no acaben d’entendre que no sigui possible tancar un acord –ahir, el republicà Joan Tardà demanava donar un xec en blanc a la CUP– i hi ha malestar entre diputats convergents irritats per la resposta tancada dels cupaires davant les cessions de Mas.

A la reunió, però, no s’ha dit res de tot això. Potser demà, quan s'obri el debat. En qualsevol cas tampoc s’espera cap canvi de posicions.

Davant del ple, el president acabava d’explicar la proposta que havia plantejat la nit abans a la CUP per mirar de trobar un acord.

Tres àrees de govern

En primer lloc, va oferir estructurar el futur executiu en “tres àrees de govern compartides amb el president de la Generalitat”, que serien: Economia i Participació, amb cinc departaments; en segon lloc, Afers Institucionals i Transparència i Afers Exteriors, que tindria quatre departaments; i Estat del Benestar, amb quatre conselleries. En total, 13 departaments, coordinats pel president de la Generalitat, però amb funcions delegades que ocuparien, respectivament, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté.

En segon lloc, Mas ha ofert sotmetre’s a una moció de confiança al cap de deu mesos de l’inici de la legislatura. “Si el Govern no la supera, cal investir un altre president”, ha recordat el president en funcions de la Generalitat.

En la primera intervenció, Mas ha advertit a la CUP que si l’independentisme compta amb una majoria inapel·lable (i absolutament inèdita en la història recent i passada) de 72 diputats a la Cambra “ho ha de demostrar per la via dels fets. “A còpia de l’immobilisme pur i dur, les coses es deterioren i es podreixen”, ha reblat recordant que aquesta situació s’ha produït en les relacions amb l’Estat i confiant que no passi amb Catalunya.

El temps s'esgota

I el temps que s'esgota. Tant en la primera intervenció com en la segona, el president en funcions ha advertit a la CUP que la decisió no es pot fer esperar massa. “Els marges no són legals sinó també d’oportunitat política”, ha advertit.

Però la CUP té també els seus ritmes. I les seves reunions, entre les quals destaca la que hi ha convocada per al 29 de novembre per fer repàs de la situació i fixar posició davant les converses amb JxSí. Però també el secretariat d'aquest vespre.

De moment, els moviments d’Antonio Baños al seu escó, que per cert ha cedit definitivament a Anna Gabriel per passar a ocupar el de portaveu, són analitzats amb lents d’augment.

'No tranquil' de Baños

Aquest matí, el màxim que ha ofert Baños és un “no tranquil”, tot mostrant-se sabedor que en moments clau la falta d’unitat a Catalunya ha estat absolutament letal. “Creiem en la lleialtat en les negociacions, en la paraula donada i en tornar-hi i tornar-hi”, ha reblat el parlamentari cupaire.

Als escons de JxSí s’ha volgut veure amb esperança el fet que no cités el veto a Mas en la intervenció. Ha estat en la segona, i en rèplica a la resta de l’oposició quan hi ha insistit. “Hi ha una solució molt senzilla”, ha dit, a més de queixar-se pel fet que transcendís la reunió del vespre de dimecres al Palau de la Generalitat.

Baños no ha estat l'únic a fer retrets. També en la rèplica, Mas ha llançat un avís. L’acord no pot trigar gaire i tothom s’haurà de moure.