L’únic límit del debat parlamentari és el de l’habilitat dialèctica dels diputats i diputades. En el pols verbal, es poden generar situacions que faciliten que, a aquestes alçades de la pel·lícula, el diputat de JxSí, Roger Torrent, proposi al PP que es converteixi a l’independentisme.

Ha estat durant el debat de les esmenes a la totalitat que JxSí i CSQP han presentat a la proposta de llei del PPC per reduir l’IRPF a Catalunya. Una proposta que ha quedat aparcada després que han prosperat les esmenes a la totalitat.

Durant el debat, tots els grups de la cambra, a excepció de C's, han carregat contra el model fiscal "regressiu" plantejat pels populars.

El PPC ha assegurat que els catalans són els espanyols que més impostos paguen. Per revertir-ho, ha defensat la necessitat de reduir de deu a set els trams autonòmics de l'IRPF i de rebaixar l'impost a les classes mitjanes i baixes, sense tocar el de les altes, a partir de la creació de noves deduccions fiscals (per contractació d'assegurances de salut privades, entre d'altres).

Els impostos que paguen els catalans

El diputat del PP Santi Rodríguez ha iniciat la seva intervenció així: "Els catalans som els espanyols que paguem més impostos i això és així perquè ho ha decidit aquest Parlament", i ha assegurat que Catalunya és la comunitat amb més impostos propis: catorze.

Ha assegurat que els catalans són els que més IRPF paguen tant per a les rendes més baixes (el 21,5%: 9,5 del tram estatal i 12 del autonòmic) com per a les més altes (el 48%: 22,5 del tram estatal i 25,5 de l'autonòmic).

També pretenien ampliar les deduccions per lloguer o rehabilitació de l'habitatge habitual i crear-ne cinc de més: la de l'assegurança privada de sanitat; per família nombrosa; per a l’adquisició de llibres de text i material escolar, per a despeses en llars d'infants i per a la cura d'ascendents a càrrec de més de 75 anys.

"Baixar impostos a les rendes baixes suposa incrementar la renda disponible, incrementar el consum, impulsar l'economia, la inversió i la creació d'ocupació", ha conclòs el popular.

"Cinisme" del PP

El diputat de JxSí, Roger Torrent, ha acusat el PP de "cinisme" per voler abaixar els impostos a Catalunya mentre el govern central impugna alguns dels tributs propis que ha impulsat la Generalitat, com el dels dipòsits bancaris.

Ha estat en aquest punt, després de la irònica intervenció del diputat del PP, que Torrent ha convidat els populars a donar suport als pressupostos de 2017 si volen millorar la fiscalitat catalana. No només això, sinó que Torrent els ha animat a donar suport a la independència perquè la Generalitat tingui total llibertat per decidir els seus tributs: "Sumin-se a construir la República. Avui la millor política fiscal és la proclamació de la República ".

PP i CSQP es pengen l’etiqueta de Trump

Per la seva banda, Joan Coscubiela (CSQP) i el mateix Santi Rodríguez s’han acusat mútuament de ser el Trump català.

“La idea que menys impostos és igual a més creixement, només la té Trump. Han fet fiscalment de Trump catalans”, ha retret Coscubiela al PP.

“Trobaran més coincidències entre el seu programa i el de Trump que no pas amb el nostre”, ha replicat Rodríguez.  

Debat encès

Prova que discutir de diners és assumpte intens, és que totes les intervencions, excepte la de C’s, han estat un tret cap a algun punt de l’hemicicle.  

Per exemple, la socialista Alícia Romero ha rebutjat la proposta del PP, però també ha retret al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no voler negociar ni els comptes ni la fiscalitat de 2017: "Li he ofert moltes vegades anar a fer un cafè perquè m’expliqués els pressupostos i no hi ha hagut manera ", ha exclamat Romero.

Qui ha rebut de la CUP ha estat Marta Pascal (PDECat). Benet Salellas (CUP) ha aprofitat el debat per criticar que el PDECat s'oposi a apujar el tram alt de l'IRPF i ha acusat la coordinadora del partit, Marta Pascal, de ser "defensora de les elits privilegiades ".

El diputat -el partit ha de negociar els comptes amb JxSí- ha criticat que el PP i el PDECat tenen un model fiscal similar, que ha descrit com "injust, egoista i insolidari i que impulsa el model de campi qui pugui".