"No ens amagarem", ha confirmat Pere Aragonès (JxSí) després de la reunió de la Junta de Portaveus. Així respon a les reclamacions de PSC, PP i Ciutadans que Junts pel Sí i la CUP no votin en secret la proposta de resolució per la independència. "No tenim cap problema que quedi clar quins són els diputats que estan a favor de cada votació", ha dit.

Ha afegit que no tenen por que se'ls pugui imputar responsabilitats penals pel que votin. PSC, PP i C's "ja ho han intentat aquesta setmana i han fracassat", ha dit, fent referència a la suspensió cautelar que PP i C's han demanat i perdut al Tribunal Constitucional.

La Junta de Portaveus ha acordat que les propostes de resolució de JxSí amb la CUP i la de CSQP es debatran dilluns a partir de les 10h de forma conjunta. L'encarregat de defensar la proposta independentista serà Raül Romeva.

També es debatrà l'esmena que ha presentat el PP i que la mesa ha admès a tràmit. "Abans que independentistes som demòcrates", ha dit Aragonès, "per això dilluns es podran debatre totes les propostes i esmenes".

JxSí vol sumar CSQP

La votació podria ser per crida: els diputats són cridats i voten individualment o a mà alçada. JxSí ja ha anunciat que demanarà que es voti punt per punt amb l'esperança que en algun s'hi sumi algun altre partit, com CSQP. El mètode de votació se sol·licitarà dilluns i haurà de ser aprovat per majoria.

Sobre la proposta de resolució de CSQP, Aragonès ha dit que no hi poden estar d'acord. CSQP planteja "tornar a la casella de sortida" en sol·licitar un referèndum a l'Estat i, en cas de no celebrar-se, organitzar mobilitzacions. "No sé on han estat els darrers anys, però tot això ja ho hem fet", ha reblat Aragonès.

PSC i C's estudien si poden compartir algun punt de la proposta de CSQP i han dit que ho debatran al ple.

Tant PP, com PSC com C's no donaran suport a cap punt de la proposta de JxSí. El partit taronja, però, ha remarcat que "no hem dit que participarem en la votació" d'aquesta proposta concreta, deixant oberta l'abstenció o, fins i tot, l'abandonament de la Cambra quan es produeixi la votació.

CSQP no ha anunciat la seva postura.

Suspensió

El portaveu del PP, Enric Millo, ha sentenciat: "el que dilluns serà eufòria, abans de divendres serà un bany de realitat", en referència a què el Govern espanyol recorrerà immediatament al Constitucional la declaració. Com que és presentat per l'Executiu central, el recurs suposa la suspensió automàtica de l'acte impugnat, com ja va passar el 9N.

La portaveu del PSC, Eva Granados, també s'ha pronunciat en aquesta línia. Dilluns, els partits independentistes "veuran amb impotència com són incapaços d'aprovar una proposta que ens situa fora de la legalitat" i que suposa "el major error polític des que Catalunya té institucions d'autogovern".

Millo també ha volgut posar-hi por, tot recordant que desacatar la suspensió de l'Alt Tribunal "té conseqüències directes greus sobre la persona o persones que actuïn en aquest sentit, especialment després de la llei de reforma del Tribunal Constitucional".

El debat d'investidura serà el mateix dilluns dia 9 a les 17h. L'únic candidat a la Presidència de la Generalitat, Artur Mas, hi intervindrà per temps il·limitat.

Dimarts a partir de les 10h parlaran els grups parlamentaris. La votació posterior requerirà majoria absoluta per investir Mas. En cas de no assolir-se (requeriria el vot favorable de sis diputats a banda dels de JxSí), es reprendrà el debat dijous dia 12. El candidat tornaria a intervenir per temps il·limitat, després ho farien els grups i es tornaria a votar, aquest cop per majoria simple.

"Hi ha partit"

En cas de no assolir majoria simple, es donaria per finalitzada la primera sessió d'investidura. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podrà encetar una altra roda de consultes per cercar un nou candidat. Després, la reunió de la Junta de Portaveus podrà tornar a acordar una nova data per a la següent sessió. Aquest procediment es pot repetir fins el 9-10 de gener. Si s'arribés a aquesta data sense investir ningú, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, hauria de tornar a convocar eleccions.

Raül Romeva s'ha mostrat optimista pel que fa a la investidura de Mas: "mentre hi hagi calendari, hi ha partit".