Turull Baños Romeva registre Parlament dins

Junts pel Sí i la CUP han presentat aquest matí al registre del Parlament l'annex que desplega les propostes sobre política social del govern en la resolució amb que es posa en marxa el procés de creació de l’Estat català. L'objectiu és “blindar” les actuacions del futur govern pel que fa qüestions com la pobresa energètica, les garanties d’assistència sanitària universal o el model educatiu. El darrer punt del document planteja aconseguir recursos per finançar el pla de xoc social a través d’una renegociació del deute del govern i d'una revisió dels pressupostos.

“Aquest document prova que la independència va d’això, de garantir els drets de les persones”, ha assegurat Jordi Turull. De la seva banda, Antonio Baños ha retret que el govern espanyol “es dedica no a protegir, sinó a torpedinar els drets” mentre la proposta independentista es planteja “dignificar la vida de la nostra gent”.

L’annex s'ha presentat a través d'una esmena que s'ha tramitat aquest matí a dos quarts de dotze al registre de la Cambra, poc abans que acabés el termini que fixa el reglament. Té 5 pàgines amb nou punts que es refereixen a pobresa energètica -garantir que cap persona es vegi privada de l’accés als subministraments bàsics-, habitatge -compromís de garantir el principi de reallotjament adequats a situacions de risc d’exclusió-, sanitat –atenció universal i acabar amb els concursos per a la gestió de CAPs-, educació –vetllar pel respecte a les competències de la Generalitat-, garantia de les llibertats públiques, administracions locals, persones refugiades, avortament i finançament d’un pla d’acció social i gestió del deute.

Aquest darrer punt preveu que el futur govern per tal d’alliberar recursos per finançar el pla de xoc estableixi “vies de negociació per reconduir la càrrega del deute en el conjunt de la despesa”.

“Prioritàriament, el futur govern impulsarà la renegociació de tots els finançaments estructurats, separant els pagaments que compensen un servei (inversió i manteniment) d’aquells que constitueixen un pagament excessiu respecte als tipus d’interès i a les taxes d’inflació actuals”, afegeix. Així mateix es planteja una revisió a fons dels programes pressupostaris de despesa. Els estalvis que s’obtinguin de la revisió aniran al pla de xoc.