Junqueras després de la reunió de l'executiva d'ERC dilluns / S.ALCÀZAR

Junts pel Sí es va haver de llepar ahir les ferides arran de les primeres topades internes provocades pel no de la CUP a investir Artur Mas. Després de tres hores de reunió, els diputats van aconseguir conjurar-se per mantenir la unitat.

No va ser fàcil. Van caldre disculpes. Les d’Esquerra i també les de Convergència. La republicana Marta Rovira es va disculpar per la roda de premsa posterior a l’executiva republicana en què Oriol Junqueras va situar-se en una posició equidistant en les negociacions entre CDC i la CUP i va exigir-los que tornessin a la mesa de negociació.

Precisament, Junqueras va suavitzar el seu discurs en una entrevista ahir al matí a Catalunya Ràdio en què, a diferència de la roda de premsa, va assegurar fins a tres cops que el candidat de JxSí és Artur Mas.

Rovira va explicar el context en el qual s’havia produït la compareixença, després d’una intensa reunió de l’executiva republicana on moltes veus van demanar un canvi de candidat per facilitar l’entesa.

Això no obstant, també va puntualitzar que la previsió era que ningú adoptés cap presa de posició fins a dilluns a la tarda, però CDC va fer la seva roda de premsa al migdia, carregant contra la decisió dels cupaires i donant per tancades les negociacions.

En aquest punt, va ser Josep Rull qui va haver d’assumir el mea culpa.

Retret dels independents

Per damunt dels partits, van ser els independents, entre d’altres Germà Bel, els qui es van mostrar descontents per no haver convocat primer que res la direcció de JxSí, tal com s’havia previst, per consensuar-hi una posició comuna.

En el debat de la reunió va aparèixer, com s’esperava, la conveniència o no de moure fitxa, tal com reclama la CUP, i plantejar un nom alternatiu per a la presidència. Diferents intervencions van apuntar algunes fórmules per facilitar-ho. Però aquestes elucubracions van durar poc. Just fins al moment en què CDC va deixar clar que no tenen intenció de canviar el presidenciable.

No hi ha cap veu discrepant dins del grup en el sentit que són CDC i Artur Mas els únics que podrien proposar un canvi de candidat. Així es va tornar a reiterar ahir.

Documents cupaires

L’entesa entre els reunits es va veure facilitada, a més, per la filtració dels documents aprovats per la CUP, en què critica JxSí i CDC a més de proposar un acostament a Catalunya Sí que es Pot, i que posen en qüestió la voluntat real d'aquesta formació d'arribar a un acord.

Tot plegat va permetre anar recosint unes costures que feia hores que patien. El balanç de la reunió va ser positiu, segons els presents. I la compareixença del cap de llista, Raül Romeva, flanquejat per part de la direcció per assegurar que el candidat és Mas, va ser la imatge més gràfica.

Poc després, va ser el president en funcions qui va comparèixer en roda de premsa per deixar clar que no renunciarà a la candidatura. “La presidència no és una subhasta de peix”, va advertir, a més de carregar amb contundència contra els cupaires.

Però les pressions internes continuen. En acabar les rodes de premsa, encara faltava la intervenció de Joan Tardà a l’Oracle de Catalunya Ràdio per insistir que Mas faci un pas al costat per evitar noves eleccions. Justament els darrers posicionaments públics de Tardà, així com altres propostes republicanes, havien estat presents en la llarga reunió de JxSí.

Queden cinc dies. Diumenge a les dotze de la nit, el Parlament quedarà automàticament dissolt i començarà una precampanya que ja ha començat a treure el cap aquestes darreres hores.