La decisió de la CUP d'abstenir-se en un possible ple d'investidura de Jordi Sànchez no farà que JxCat canviï la seva decisió de defensar la candidatura de l'expresident de l'ANC a la presidència de la Generalitat. No només això, fonts de JxCat han assegurat a El Nacional que aquest dilluns la portaveu del grup, Elsa Artadi, reclamarà al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui el ple d'investidura, tot i que la decisió de la CUP podria deixar en minoria els diputats independentistes davant la resta de grups. En cas que la investidura de Sànchez no prosperi, aquestes fonts no descarten tornar a recuperar la candidatura de Puigdemont, que sí compta amb el vist-i-plau dels cupaires, tot i les reticències de Torrent a desobeir les mesures cautelars del TC.

El president del Parlament ha anunciat que obrirà al matí la ronda de consultes amb els grups parlamentaris per abordar la possibilitat de proposar un nou candidat a la presidència, tal i com va demanar aquest dijous Puigdemont quan va comunicar la voluntat d'apartar-se temporalment i va avançar que JxCat defensarà la candidatura de Sànchez.

Des de JxCat s'assegura que la decisió adoptada aquest dissabte pel Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP no canvia la proposta que Puigdemont va anunciar, per la qual cosa reclamaran al president del Parlament que convoqui el ple.

La decisió de la CUP deixa la suma de JxCat i ERC amb 66 vots. D'aquests, dos corresponen a Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que hauran de delegar el vot, i dos més, a Carles Puigdemont i Toni Comín, que són a Brussel·les i segons les mesures cautelars dictades pel TC no podran delegar el vot. Per tant JxCat i Esquerra poden comptar amb 64 diputats, la qual cosa els deixa en minoria davant la resta de grups que, a banda de les quatre abstencions de la CUP, sumen 65 escons.

Aquesta situació no ha d'impedir, però, segons JxCat, que el ple es convoqui. Això obligarà també a posar en marxa el procés per reclamar al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que permeti Sànchez, que es troba empresonat a Soto del Real, que pugui assistir al debat d'investidura. Les mesures cautelars que va dictar el Tribunal Constitucional davant el recurs del govern espanyol contra el ple d'investidura de Carles Puigdemont, van deixar clar que és imprescindible que el candidat sigui present a l'hemicicle per defensar el seu programa de govern. Així mateix, es va advertir que no es podrien utilitzar mitjans telemàtics ni que un altre diputat assumeixi la defensa del programa.

En el cas de Puigdemont, les mesures cautelars buscaven barrar el pas a la seva candidatura: no era suficient amb què fos present a l'hemicicle sinó que, a més, havia de tenir un permís judicial per sotmetre's a la votació, la qual cosa no era possible si prèviament no es lliurava a la justícia espanyola atès que sobre ell pesa una ordre de recerca i captura. Davant aquesta situació, el president del Parlament va decidir en el darrer moment ajornar el ple d'investidura de Puigdemont al·legant la necessitat que fos "efectiu i amb garanties".

En canvi, la situació de Sànchez és ben diferent. Els seus drets com a diputat es mantenen intactes i es troba ingressat a Soto del Real, per la qual cosa només depèn del jutge que se l'autoritzi a sortir de la presó. Damunt de la decisió del jutge pesarà el precedent que va marcar l'Audiència de Pamplona quan l'any 1987 va permetre que un pres d'ETA i diputat d'HB, Joseba Azcárraga Yoldi, sortís de la presó per defensar la seva candidatura a lehendakari al Parlament basc. Durant aquella jornada, Yoldi es va moure amb absoluta llibertat per la Cambra de Vitòria.

En cas que el jutge no permeti la sortida de Sànchez o que la votació no es tanqui amb èxit, JxCat no descarta tornar a posar el nom de Puigdemont damunt la taula, tot i que fins ara s'havia assenyalat com a tercer nom el del conseller de la Presidència, Jordi Turull. Aleshores, de nou, la pilota quedaria en mans del president del Parlament.