JxCat ha decidit reclamar al president del Parlament, Roger Torrent, que actuï de manera efectiva contra intervencions que consideren ofensives com les que com les que aquest dijous va dirigir la diputada de Ciutadans Sònia Sierra a la consellera de Cultura, Laura Borràs, a la qual va titllaar de "supremacista". Aquesta és la segona vegada en 24 hores que els grup de Junts es dirigeix a Torrent reclamant que freni els interpel·lacions ofensives de l'oposició, aquest cop, però reclama mesures disciplinàries. Aquest, cop, a més, li recorda que aquesta és no només la seva facultat com a president sinó el seu "deure".

"És vostè una supremacista, que quedi clar", va assegurar Sierra dirigint fins a tres vegades seguides aquest adjectiu a la responsable de Cultura.

En acabar les intervencions, el president de la Cambra va insistir a reclamar als diputats que es tinguin respecte entre ells i a la institució que representen i va advertir que es reserva "la potestat de crida a l’ordre i prendre mesures disciplinàries".

Tot i aplaudir les paraules del president, JxCat les va considerar insuficients després de dies en què s'acumula la tensió dins del ple. En acabar el ple, el president, Quim Torra, les conselleres de Presidència, Elsa Artadi, i la de Cultura, a més del vicepresident del Parlament Josep Costa i nombrosos diputats de JxCat van valorar la intervenció de Sierra i van acordar fer arribar un escrit al president de la Cambra reclamant que faci crides a l'ordre davant d'aquesta mena d'intervencions.

Captura de pantalla 2018 11 09 a les 12.11.54

El capítol II del reglament referit a les sancions adverteix que el diputats han de respectar les regles d’ordre, entre les quals, evitar fer-se acusacions o recriminacions o pronunciar "expressions inconvenients al decòrum". El reglament fixa que aquell diputat que violi aquestes normes de conducta “ha de ser cridat a l’ordre pel president”.

El reglament contempla, també, en l’article 239 l’expulsió de la cambra en cas que la crida a l’ordre fos motivada “per paraules ofensives adreçades a les institucions públiques, a un altre membre del Parlament o a qualsevol altra persona”.

La petició de JxCat arriba després d’un ple que aquesta setmana s’està desenvolupant entre forta tensió, que va viure una de les puntes en la darrera.

De fet, ja el dia anterior, tal i com va avançar el Mon, aquest grup havia entrat a registre un escrit dirigit al president en què lamentava la forma com el grup del PSC s'havia dirigit al president i l'instava a impedir que es repetissin aquestes situacions. 

Captura de pantalla 2018 11 09 a les 10.12.37

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat