Ara fa dos anys, la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, va decidir enviar Sandro Rosell a la presó preventivament. Mesos després, la mateixa magistrada decretava la mateixa mesura per als líders independentistes. A l'octubre, els primers, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; dies després, els membres del govern Puigdemont. També és qui va imputar als joves d'Altsasu un delicte de terrorisme que va acabar sent rebutjat durant el judici.

Aquest dijous, en plena recta final de la campanya del 28-A, el tribunal que ha jutjat l'expresident blaugrana ha decidit absoldre'l de tots els delictes. A Junts per Catalunya, la candidatura que encapçala Jordi Sànchez, un dels empresonats per Lamela, avui es pregunten "qui li retorna ara aquest temps de segrest a la presó, a ell i a la seva família", amb paraules de Laura Borràs.

La número dos de la llista de JxCat ha denunciat "l'abús de la presó preventiva que va patir Sandro Rosell, com la que estan patint els nostres presos". L'expresident del Barça s'hi ha estat 21 mesos; Jordi Sànchez va pel camí dels 18. Des de l'estiu de l'any passat Lamela ja no instrueix a l'Audiència Nacional: ara és magistrada del Tribunal Suprem.