JxCat viatjarà a Bèlgica el 9 de desembre per reunir-se amb el seu líder, Carles Puigdemont, tal com ha pogut saber l'ACN. L'espai postconvergent abordarà la investidura del candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez -un ple que podria arribar pocs dies després-, així com la sentència del cap del Govern, Quim Torra, pel judici al TSJC.

Fonts de Palau han apuntat que el propi president de la Generalitat preveu assistir a la reunió, on també s'hi esperen els consellers de JxCat, a més dels electes al Parlament i a Madrid. Al conclave es debatran escenaris de futur: la investidura de Sánchez i l'exigència de diàleg a la Moncloa, així com la situació a Catalunya.

A la reunió hi estan convocats els diputats parlamentaris, així com els electes de Madrid. Les dates són significatives, ja que s'especula que la investidura de Sánchez pugui tenir lloc aquella mateixa setmana.

De moment, Laura Borràs manté el 'no' al candidat del PSOE, tot i que JxCat s'obriria a avaluar un canvi al sentit del vot si Sánchez accepta una taula de diàleg "sense exclusions", amb mediació internacional i on s'acceptin Torra, Puigdemont i els presos com a interlocutors.

Sentència de Torra

A banda de l'escenari estatal, JxCat també abordarà a Bèlgica l'actualitat política catalana, amb la sentència de Torra com a principal escull. El president de la Generalitat podria quedar inhabilitat pel cas dels llaços grocs i la pancarta a la façana de Palau, tot i que la seva defensa confia que no sigui així.

Diverses fonts consultades apunten que l'espai que lidera Puigdemont valora ara diversos escenaris: que Torra convoqui eleccions anticipades abans de quedar inhabilitat per evitar que l'independentisme quedi sotmès als 'tempos' judicials; anar a eleccions per "imposició" de l'Estat, si el Parlament és incapaç d'investir un altre president; o bé triar un altre cap del Govern dins la mateixa legislatura. Abans, el vicepresident, Pere Aragonès, assumiria les funcions de president -però no podria dissoldre la cambra.

Avui Borràs ha asseverat que el candidat de JxCat segueix sent Puigdemont -en declaracions a Ràdio Euskadi-, en cas que Torra quedi inhabilitat i calgui investir algú altre aquesta legislatura. Un altre escenari -que fonts consultades de l'espai admeten en privat- és que, en cas d'unes noves eleccions, sigui la pròpia Borràs la candidata de JxCat a la Generalitat.

Les reunions a l'exili

JxCat celebra diverses reunions a l'exili des que Puigdemont es va establir a Bèlgica, així com durant la seva estada a Alemanya. La darrera trobada de JxCat va tenir lloc el 3 de novembre, quan Borràs i la resta de candidats al Congrés i Senat es van reunir amb Puigdemont a Waterloo. L'expresident va rebutjar aleshores les "lliçons d'autocrítica" de Sánchez, en plena campanya pel 10-N. D'altra banda, Torra i Puigdemont es van reunir la setmana passada a Bèlgica, en privat.