JxCat torna a situar en el seu objectiu la reforma del reglament del Parlament. Es tracta de la proposta que defensa des del començament de la legislatura amb l'objectiu de permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont, però també per garantir la delegació de vot dels diputats presos i exiliats i per reforçar la inviolabilitat dels parlamentaris. Ara, a més, s'hi ha afegit la necessitat de blindar el vot ponderat, que s'ha vist qüestionat arran la impossibilitat de delegar el vot de Puigdemont i els diputats del grup empresonats.

La darrera reunió de la Mesa abans de les vacances d'estiu, el 31 de juliol, va aprovar la creació d'una ponència conjunta per reformar el text que regula el funcionament de la Cambra i que s'haurà de crear en el marc de la comissió del Reglament. Des d'aleshores, però, no hi ha hagut més novetats, i això és el que preocupa a JxCat.

De fet, aquest grup assegura que no ha deixat de pressionar en cap moment per impulsar la reforma i que ho ha reclamat "en nombroses ocasions" en les reunions amb els socis republicans. Però aquest dilluns, a més, davant la falta de resultats, va optar per anar més enllà en la pressió i reclamar-ne la posada en marxa també de manera pública des de la sala de premsa de la Cambra i apel·lant directament al president del Parlament, Roger Torrent, perquè constitueixi la comissió "en breu".

"És una reforma important perquè és un compromís polític que vam prendre amb els nostres electors quan no es va poder investir el president Puigdemont", va recordar el portaveu del grup Eduard Pujol.

La comissió del Reglament, la presideix el president del Parlament, i aquesta legislatura ni tant sols s'ha constituït. A més del president, la integren la resta de membres de la Mesa i els diputats que cada grup designi, d'acord amb la proporcionalitat de la Cambra.

Des de JxCat s'assegura que hi ha molts temes que caldrà revisar, però la voluntat és esperar que es constitueixi la ponència per abordar la reforma dins del marc dels treballs conjunts.