Malgrat els vetos mutus entre alguns partits a nivell nacional i també a Barcelona, on estan posats tots els focus mediàtics, els pactes postmunicipals arreu del territori es regeixen per una altra lògica. Així ho demostren els acords als que s'ha arribat per governar els consell comarcal dels vallesos. Tant al Vallès Occidental com a l'Oriental han pactat JxCat, el PSC i els Comuns. Un tripartit que també s'ha dut a terme al del Tarragonès. 

En el primer, a l'Occidental, la presidència es mantindrà en el PSC, que va ser la força més votada amb 12 consellers. A banda, es crearan dues vicepresidències, una per JxCat (5 representants) i l'altra per En Comú Guanyem (3). Al Vallès Oriental la situació és ben diferent. ERC va guanyar a la comarca obtenint 11 dels 33 regidors, tot i això, els postconvergents (7) han pactat amb socialistes (9) i comuns (2). JxCat i PSC es partiran la presidència.

ERC ja ha sortit a criticar tots dos pactes i, especialment el del Vallès Oriental, on van ser la força més votada. Els republicans es mostren "decebuts" pel fet que se'ls hagi intentat deixar fora i consideren que podria tractar-se d'un acte de "despit" o "revenja".

Fa unes dies tots tres partits ja van anunciar que farien un tripartit al consell comarcal del Tarragonès. Els comuns, que tant a la Diputació de Barcelona com a l'Ajuntament de la capital catalana, van posar un veto a formar part d'un acord que inclogués JxCat, sí que hi han pactat en alguns consells comarcals d'arreu del país, com ja van fer a l'ajuntament de Lleida i al de Tarragona.