El grup parlamentari de JxCat, reunit aquest dissabte a Berlín amb el president, Carles Puigdemont, ha tornat a moure peça. Els diputats han acordat intentar de nou una investidura de Puigdemont abans del dia 14 de maig a partir de la reforma de la llei de Presidència aprovada divendres, que ha obert la porta a la possibilitat d'investir-lo a distància.

Així ho ha explicat el portaveu del grup, Eduard Pujol, en acabar la trobada. Segons aquesta proposta, un cop es publiqui la llei de Presidència, el president del Parlament, Roger Torrent, haurà d'obrir la ronda de converses i proposar el nom de Puigdemont per investir-lo abans del 14 de maig. En cas que els recursos de l'executiu espanyol aconsegueixin torpedinar aquest nou intent, es tornarà a plantejar el nom de Jordi Sànchez, també a distància amb la nova llei, atès que es troba a la presó de Soto del Real i el jutge no va autoritzar la seva sortida per assistir al ple. Si tampoc aquest debat és possible, s'abordaria el quart candidat, l'anomenat pla D.

Tot plegat, però, no es pot posar en marxa fins que la llei de Presidència sigui publicada al DOGC. La Mesa del Parlament té previst enviar a Madrid dilluns a la tarda el text de la reforma, un cop traduït, ja que l'haurà de signar el president espanyol, Mariano Rajoy, com a màxim responsable del Govern arran el 155.

A partir d'aquí, l'anunciat recurs de l'executiu de l'Estat contra la reforma de la llei tampoc no serà l'únic obstacle que haurà de superar la nova investidura atès que el TC el passat 23 de març va acceptar a tràmit el recurs contra el primer intent d'investidura de Puigdemont, la qual cosa es va interpretar com la suspensió definitiva a aquesta possibilitat.

No obstant, JxCat entén que amb el nou text que permet la investidura a distància la situació ha canviat i per tant aquella suspensió no afectarà la nova proposta que es planteja en un context legal diferent.

Tancament de files

La reunió de Berlín ha servit també per prendre el pols a la situació interna del grup parlamentari després d'una setmana d'intensos rumors sobre el quart candidat, enfront les veus que no accepten renunciar a investir Puigdemont.

En acabar, JxCat ha volgut exhibir una imatge de tancament de files al voltant del president i, de retruc, enviar un missatge directe al PDeCAT que ha reclamat públicament opinar sobre el nom del quart candidat. "Tenim claríssim des del primer dia que som la llista del president Puigdemont, per tant el lideratge de Puigdemont és indiscutible. Hi ha hagut suport absolut a aprofitar la nova situació oberta per l'aprovació de la llei", ha assegurat Pujol en ser interrogat sobre el debat intern.

JxCat no vol noves eleccions

El portaveu ha posat molt d'èmfasi també a assegurar que JxCat no vol unes noves eleccions. Pujol ha recordat, però, que el termini per aconseguir la investidura acaba el 22 de maig, i per tant hi ha encara marge per aquest nou intent de restituir el president fins al 14 de maig.

Tot plegat és la conclusió de més de tres hores i mitja de reunió dels diputats de JxCat en un hotel de Berlín. La trobada, la setena que el grup parlamentari celebra fora de Catalunya, ha començat amb una intervenció de Puigdemont. A continuació han pres la paraula tots els diputats. En algun moment des de fora de la sala s'ha pogut escoltar aplaudiments.

Poc abans que començar la reunió, l'ANC ha fet públic el resultat de la consulta interna en què el 80% dels associats reclamen que els grups polítics sobiranistes compleixin el mandat del 21-D i investeixin Puigdemont. De fet, una part del missatge del portaveu de JxCat en acabar la trobada anava dirigit directament a aquestes veus. "Continuem compromesos amb la restitució del president", ha assegurat.

Tot i les especulacions que han circulat els darrers dies sobre possibles noms alternatius per assumir la investidura, durant la trobada no s'ha parlat de qui haurà de ser el responsable d'assumir aquest paper. De fet, alguns dels diputats que s'han vist assenyalats per les travesses han ironitzat demanant que les especulacions apuntin a altres.

Comissionat

A banda de la proposta sobre la investidura, Pujol ha anunciat "accions polítiques concretes" com són la creació de manera immediata d'un comissionat especial per superar el 155, que des del Govern intenti revertir les conseqüències negatives que ha provocat la suspensió de l'autogovern en determinats col·lectius, com per exemple els representants del Tercer Sector. Així mateix s'impulsarà la creacció al Parlament d'una comissió d'investigació del 155, després de mesos sense control parlamentari damunt de decisions des de l'executiu suspès que han afectat la vida quotidiana dels ciutadans. "Ens proposem resembrar el país de justicia, llibertat i bon Govern a partir de la restitució del president", ha sintetitzat Pujol.