Junts per Catalunya presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de l’Estat. Mentre el govern espanyol es reunia amb ERC per començar les negociacions, Laura Borràs ha anunciat el registre de l’esmena. Ho fan per donar un “toc d’atenció” a La Moncloa, perquè seria “irresponsable” donar-li un “sí acrític”. La portaveu de JxCat al Congrés ha lamentat que els comptes presentats, sense negociació prèvia, “no són bons per a Catalunya, són insuficients per a Catalunya”. Una posició molt diferent a la dels quatre diputats del PDeCAT, que es mostren oberts a negociar amb l’executiu de coalició i que han descartat una esmena a la totalitat. Les esmenes es votaran al ple la setmana que ve.

En una roda de premsa telemàtica aquest dijous al migdia, Laura Borràs ha assegurat que hi ha esmenes a la totalitat “que són el preludi d’un vot negatiu i altres que són un toc d’atenció”, un “crit d’alerta”. En el seu cas és la segona opció. Ho fan per “responsabilitat”, per “posar de manifest aquestes mancances” expressades en els pressupostos. “Són pressupostos que giren l’esquena als catalans”, ha lamentat. Preguntada per la posició d’ERC, ha assegurat que “cadascú és lliure de posicionar-se”.

En primer lloc, ha carregat contra el nou incompliment de la disposició addicional tercera, amb només un 16,5% d’inversions territorialitzades quan l’aportació catalana al PIB és del 19%. En segon lloc, la “pujada impositiva” en temps de pandèmia i crisi econòmica. En tercer lloc, ha evidenciat que, mentrestant, la despesa militar augmenta un 4,6% i el pressupost de la Casa Reial un 6,9%. Però també ha criticat que l’Estat no assumeixi la seva part de dependència o el “xantatge” de vehicular els fons europeus a través dels pressupostos de l’Estat.

Què demana JxCat per negociar els pressupostos de l'Estat? En primer lloc, “tenir en compte les condicions de repressió”, però també abordar l’"espoli fiscal" i l’“incompliment flagrant continuat” dels pressupostos de l’Estat cap a Catalunya. Proposen una “negociació que tingui en compte tots aquests factors”. Per això, ha subratllat Borràs, ha avisat que cal algú a l’altra banda de la taula disposat a “escoltar”. No ha volgut concretar més les seves condicions.

Preguntada sobre les diferències estratègiques amb el PDeCAT, Laura Borràs ha subratllat que és “portaveu de JxCat”, que és “una esmena de JxCat, i que quan negocien ho fan “en nom de JxCat”. En aquest sentit, ha apuntat que “qualsevol altra consideració” s’ha de fer a “altres persones”.