Els grups de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han tancat un acord plasmat en un document de 46 pàgines amb el títol de "Proposta d'acord d'investidura" que ja ha estat traslladat a la CUP. L'acord inclou el desenvolupament d'un procés constituent amb participació de la ciutadania, que serveixi per "conformar les bases d'una proposta de Constitució de la República de Catalunya".

L'objectiu de l'acord programàtic és desencallar la legislatura després de l'anunci dels cupaires que s'abstindrien en la investidura de Jordi Sànchez, el nou candidat proposat per JxCat i que ERC ha assumit, arran del pas al costat "provisional" del president Carles Puigdemont.

L'acord també contempla la celebració d'una "multiconsulta amb totes les garanties" perquè "la majoria dels catalans" s'expressin sobre el procés constituent. 

Criteris de la legislatura

Els "criteris essencials de la legislatura" que planteja el document són: la "construcció de la República", la restitució de les institucions catalanes; construir l'estructura política a l'exili de Bèlgica; dinamitzar l'activitat del Parlament i defensar els drets civils.

Dins d'aquests criteris de la legislatura s'assenyala com a prioritat la restitució de les "institucions catalanes". "No només la restitució formal (constitució del Parlament i formació de Govern), sinó la restitució material (revertir els efectes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola", precisa el text. 

Tres vies d’acció

Segons el text del document, l’acord especifica que l’objectiu és “fer República”, i en aquest sentit planteja tres vies d’acció.  D’una banda, les institucions de la Generalitat de Catalunya (el Parlament i el Govern de la Generalitat). La segona és és el que s'anomena “Espai Lliure de l’exili”, que inclou noves institucions —com l’Assemblea de Representants, el Consell i la Presidència del Consell—, els quals es radicarien a Brussel·les i la tercera pota d’aquest pla d’acció és “la ciutadania catalana apoderada amb l’autoorganització col·lectiva i el procés constituent”.

 

Funcions dels òrgans de Brussel·les

En concret, a l'Espai Lliure a l’exili es preveu “constituir les estructures de l’exili”, que han de “treballar per desenvolupar l'estratègia política, la internacionalització i un front comú per a la defensa dels drets civils i col·lectius dels catalans”.

L'assemblea -una mena de Parlament- promourà "les actuacions necessàries per a avançar en l'establiment de la República". Es reunirà almenys dues vegades l'any i elegirà el president del Consell.

La presidència del Consell, que recau en Carles Puigdemont, haurà de "impulsar les polítiques, estratègies i consensos necessaris per aconseguir la República" i haurà de nomenar els membres del Consell.

Generalitat i Parlament

Quant al paper del Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, la intenció és “impulsar un pla de govern d'obediència republicana” amb l'objectiu de “restaurar democràticament les institucions catalanes i el Govern legítim, acompanyada d'un front comú contra la repressió”, i alhora, “endegar un pla de polítiques de progrés per a un país millor, que ens permetin contrarestar l’intent de fracturar la societat catalana”.

Procés constituent

Un Pacte Nacional Constituent impulsarà des de Catalunya el procés constituent. Al Parlament es constituiran les comissions per aprofondir en totes les qüestions que s'hagin d'abordar al procés constituent. 

També es crearà un Fòrum Social Constituent per incorporar totes les propostes que arribin de la ciutadania. La "multiconsulta" servirà perquè la ciutadania validi el procés. 

La CUP valorarà l'acord passada la vaga del 8-M

L'acord presentat per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya i traslladat a la CUP per poder tancar la investidura de Jordi Sànchez —en cas que es pugui celebrar— no serà valorat, en principi, per la CUP durant el dia d'avui, ja que els cupaires secunden durant tota la jornada d'avui la vaga feminista convocada amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona.

Esforç dels cupaires

En una entrevista a Els Matins de TV3, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha asseverat que la CUP ja té a les seves mans aquest acord i ha demanat "un esforç" als antisistema perquè s'hi pronunciïn abans de dilluns, quan està programat el ple d'investidura de Jordi Sànchez, que està en suspens en funció de la decisió del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena d'excarcerar-lo abans d'aquesta data.

Pujol ha indicat que el document acordat amb ERC desenvolupa un procés constituent participatiu amb la ciutadania en què, sobre "un paper en blanc", es posarà "tot en qüestió" i hauria d'acabar en una mena de "constitució catalana".

"Poso valor en el fet que hi ha un document molt extens que sintetitza voluntats d'ERC, JxCat i esperem també de la CUP, i que d'aquí sortirà un acord que haurem d'explicar bé perquè l'èxit o el fracàs de la legislatura demana l'apoderament de la gent que ha de participar en aquest procés", ha afirmat el diputat.