Ens apropem a l'equador de la campanya i Junts per Catalunya ha decidit anar traient l'artilleria pesada. Aquest dimarts, des de Tortosa, Carles Puigdemont -per videoconferència-, Artur Mas, Jordi Sànchez i Josep Rull -per carta- i Damià Calvet, Laura Borràs i Ferran Bel. Del míting, dos missatges clau. El primer i més contundent, l'escalada verbal amb durs retrets directes a ERC a qui acusen de partidisme. El segon, els presos i Mas posant ordre a l'actitud amb què JxCat ha d'actuar a Madrid en relació al conflicte català. 

La col·lecció d'atacs als socis de Govern ha estat variada. El primer de disparar ha estat precisament un dels qui comparteix l'executiu amb ERC, el conseller de Territori. Damià Calvet ha qüestionat que hagin estès un "xec en blanc abans d'hora". Encara amb més contundència s'ha expressat el número dos per Tarragona, Ferran Bel. "Aquells que tenen pressa fer president Pedro Sánchez gratuïtament i van renunciar a fer president Puigdemont no ens mereixen confiança", ha sentenciat, posant en evidència que la ferida per la investidura fallida encara cou.

La resta de protagonistes del míting s'han seguit abonant a les crítiques. Un dels qui ho ha fet amb més ganes ha estat Artur Mas, l'únic fins ara que ha aconseguit convèncer ERC per anar junts a unes eleccions, les de 2015. L'expresident ha recordat als republicans que "és més important el país que un partit" i ha demanat els electors "no perdre la memòria sobre què ha passat al país els últims anys" quan vagin a votar, "mireu qui ha dit primer país i després partit i viceversa". Però és que encara n'hi ha hagut més, la candidata Laura Borràs ha confessat que "ens horroritza haver de fer triar entre sigles i entre presos". Des de JxCat es presenten com els únics que es creuen la unitat independentista i demanen que això es premiï a les urnes. 

Els presos i Mas posen seny al diàleg

La intervenció de Mas ha estat, juntament amb la de Puigdemont, la més aplaudida. L'expresident ha demanat "tocar de peus a terra" a l'hora d'explicar amb claredat què es pot anara a fer a Madrid i què no. "Sent realistes, què podem anar a fer a Madrid? A part de defensar autodeterminació i 1-O, podem evitar que es governi cada dia contra Catalunya, depèn de la força que tinguem. El bon govern no existeix, però sí podem evitar mal govern, sempre i quan la nostra posició prou determinant i decisiva perquè ens convertim en un corcó que eviti que governin contra Catalunya.

En la mateixa línia, en dues cartes escrites des de la presó de Soto del Real, els candidats presos Jordi Sànchez i Josep Rull han deixat clar que "formarem part de la solució, sempre, som la gent del diàleg" i que "no hem tirat la tovallola, anem a Madrid a posar Catalunya al centre de la política, ens hi deixarem la pell per desbloquejar la situació i per trobar una solució". 

 

Els socialistes, "cavall de Troia del 155"

JxCat intenta que cali el missatge que si els socialistes no els necessiten, Catalunya en patirà les conseqüències. Des de la Casa de la República, el president Puigdemont ha avisat que "el vot als socialistes serà utilitzat per anar contra Catalunya". I ha afegit que "la tria és fàcil, entre Junts pel 155 i JxCat". 

En sentit idèntic s'ha expressat el seu predecessor. Mas ha convidat a recordar que "quan el PSOE podia desmarcar-se del PP i demanar a Rajoy no suspendre l'autonomia catalana, va anar de bracet del PP". Per això, "aquesta gent no són un refugi per anar contra la ultra dreta, en el fons són un obstacle perquè Catalunya desplegui el seu projecte propi". De la seva banda, Rull ha alertat del perill que "el PSC pot ser el cavall de Troia del 155".