Dels 138 militars retirats que van signar un manifest franquista, contra l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos, el Ministeri de Defensa només n’ha sancionat a cinc. Així ho ha denunciat el grup de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, que a més a més subratlla que un d’aquests signants, el general de brigada d’Infanteria de Marina Agustín Rosety, és diputat a la cambra baixa espanyola per Vox. La setmana passada va ser designat el portaveu del partit ultra a la Comissió de Defensa.

En aquest sentit, en una bateria de preguntes dirigides al govern espanyol, la diputada Míriam Nogueras pregunta “quina opinió li mereix al govern que un diputat a les Corts Espanyoles sigui un dels signants d’aquest manifest que exalta al dictador Franco i a més a més sigui el portaveu de Defensa d’un dels grups parlamentaris”. Nogueras també pregunta si la ministra Margarita Robles considera “tracte discriminatori” que només s’hagi sancionat a cinc d’ells o quines mesures ha pres l’executiu espanyol “perquè les forces armades no siguin un reducte del franquisme”.

 

El manifest dels militars no només elogiava la “figura militar” de Francisco Franco, sinó que justificava el cop d’estat del 18 de juliol del 1936 perquè, segons els signants, Espanya estava sent “agredida i assetjada pel comunisme internacional”. El Ministeri de Defensa va obrir expedient als qui estaven en reserva, però no als qui ja estaven retirats, com Rosety, que el 28-A va ser escollit com a cap de llista per Vox a Cadis.