Els grups municipals de JxCat i la CUP de Sant Cugat presentaran el proper dilluns 15 de març una moció per declarar el rei Felip VI persona 'non grata', segons ha avançat el mitjà local Cugat Mèdia. Aquesta moció, que es presenta d'acord amb el Consell Local per la República del municipi, també vol declarar Sant Cugat com una ciutat "antimonàrquica i plenament democràtica i republicana".

Per part de Junts per Sant Cugat, la regidora Núria Fernàndez ha explicat que "el rei Felip VI, el rei de l''a por ellos', que se suposa neutral, no ens representa". "Els catalans no tenim rei, no tenim ni cultura del vassallatge ni de genuflexió. La falta de respecte per part de la família reial espanyola al poble català, que diu que ens representa, assoleix uns nivells d'egoisme i insolidaritat molt grans", ha criticat.

La moció defensa el seu objectiu recordant que la monarquia espanyola, "a més de legitimar-se en drets propis de l'Edat Mitjana, és també hereva del règim franquista; el mateix dictador, abans de la seva mort, elegia a dit el seu successor, el rei Joan Carles I de Borbó".

També fa un repàs de la relació de sotmetiment entre Catalunya i la família dels Borbons: "La relació de la dinastia Borbònica amb els Països Catalans ha estat una relació marcada per la cultura política de la imposició: des de Felip V, primer Borbó cap de l'estat espanyol que va sotmetre els catalans i catalanes a cop d'autoritarisme polític i militar- com així demostra el Decret de Nova Planta, que abolia les institucions catalanes; el setge de Barcelona o la crema de Xàtiva - fins el darrer actual cap d'estat, Felip VI, símbol de la unitat d'Espanya, i que tres segles després del final de la Guerra de Successió continua negant el dret d'autodeterminació de la nació catalana".

El text també reivindica "la ferma voluntat" dels catalans "de construir una República independent de la monarquia espanyola i amb plena sobirania" i critica el paper del Rei el 3-O del 2017: "Va abandonar la figura d'àrbitre que li confereix la Constitució espanyola i va decidir prendre part en el conflicte, justificant i avalant la repressió espanyola en forma de càrregues policials que l'estat espanyol va desplegar a partir del primer d'octubre".

El text no compta, per ara, amb el suport d'ERC que, segons Fernàndez, "encara no ha definit el seu posicionament".

Suport a Pablo Hasél

Per altra banda, JxCat presentarà una altra moció de caràcter general en suport del raper Pablo Hasél i apel·lant a la llibertat d'expressió. Segons els postconvergents, el fet d'empresonar Hasél "evidencia la no separació de poders".