Si ja fa mesos que Catalunya viu immersa en un clima de competència electoral, l'anunci de Torra posant data de caducitat a la legislatura ha acabat d'impregnar l'ambient d'aires de precampanya. En aquest context, que s'allargarà segur fins a finals de primavera, Junts per Catalunya aposta clarament per guanyar el relat a Esquerra Republicana. El seu cap de files al Parlament ha comparegut aquesta tarda per carregar contra els encara socis de govern i responsabilitzar-los en exclusiva de la consumació del divorci. 

"La no defensa de la condició de diputat per part d'ERC ha sigut la gota que ha fet vessar el got", perquè "despulla Torra de l'acta de diputat obrint la porta a qüestionar la presidència", ha manifestat Albert Batet, que duia sota el braç el llistat de greuges. "Demà, 30 de gener, farà dos anys de l'inici de la legislatura, de la no investidura del president Puigdemont on ja es va començar a constatar que no hi havia unitat estratègica independentista per fer front a la repressió de l'Estat", ha subratllat. Però no s'ha quedat aquí, sinó que ha enumerat altres exemples de desunió, com ara les diferències en relació a la investidura de Pedro Sánchez o les discrepàncies sobre la millor manera de respondre a la sentència. 

Els de Puigdemont consideren que ERC ha estat deslleial i, com a contrast, posen en valor l'actitud de Quim Torra, qui segons ells "ha actuat amb responsabilitat i honestedat, a l'alçada de les circumstàncies, amb sentit d'estat, amb lleialtat als catalans com a ferm defensor de la unitat independentista". 

"Seguirem apel·lant a la unitat electoral"

Malgrat la batalla, des de Junts per Catalunya persisteixen en el discurs de la unitat. Preguntats directament per si després de les desavinences manifestes tancaven definitivament la porta a insistir en la necessitat d'una candidatura conjunta amb ERC, Batet ha afirmat que "seguirem apel·lant a la unitat electoral". Això sí, ha puntualitzat que veu impossible que els republicans acceptin, "dos no es fan un petó si un no vol, això no vol dir que nosaltres no tinguem ganes de fer un petó". 

Les prioritats, abans de posar fi a una "legislatura insostenible" són, segons ha apuntat el líder de JxCat, els pressupostos i "explorar la voluntat del govern de Pedro Sánchez d'afrontar la negociació de debò". En relació als comptes, Batet ha insistit que "és gràcies a la responsabilitat de JxCat i el president Torra" que podran tramitar-se. En matèria econòmica ha destacat que els números "recuperen nivells de despesa anteriors a la crisi". Pel que fa al diàleg, ha deixat clar que perquè fructifiqui és imprescindible que el PSOE reconegui "Catalunya com a nació i el dret d'autodeterminació".