JxCat citarà el delegat del govern espanyol, Enric Millo, a comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre l'aplicació del 155 en la comissió d'investigació que es crearà a la Cambra, segons ha explicat el portaveu del grup, Albert Batet, després de reunir-se aquesta tarda amb el president, Quim Torra. Així mateix, ha avançat que els diputats de JxCat impulsaran una reforma del reglament del Parlament per aconseguir la restitució del president Carles Puigdemont.

Batet ha titllat de "cop d'estat de facto" l'aplicació del 155 i ha advertit que "hauran de venir a donar explicacions totes les persones responsables aquests mesos, entre elles el senyor Millo, que ha estat el majordom, que ha aplicat el 155 a Catalunya".

JxCat té previst demanar demà reunions amb tots els grups de la Cambra per impulsar la reforma del Reglament. Batet ha assenyalat la restitució de Puigdemont a la presidència de la Generalitat a distància com a objectiu darrer d'aquesta reforma atès que considera que la resta de consellers ja han renunciat a recuperar els seus càrrecs.

PSOE i repressió

El diputat, que ha comparegut acompanyat dels també diputats de JxCat Gemma Geis i Eduard Pujol, ha assegurat que amb poc més d'una setmana de funcionament del nou govern de Pedro Sánchez, ja n'han tingut prou per arribar a la conclusió que "la repressió continua", no només perquè els presos polítics segueixen a la presó sinó perquè la policia ha tornat a entrar a la Generalitat aquest matí, amb els escorcolls al CTTI i a la vicepresidència.

"Volem un canvi a l'Estat i ens hem trobat amb un canvi de govern per mantenir les mateixes polítiques repressives", ha denunciat el portaveu adjunt de JxCat.

"Som molt escèptics", ha assegurat Batet en relació a les possibilitats de les converses, tot recordant que el 155 va ser aprovat amb el concert del partit socialista.

Batet ha reclamat que la reunió entre Torra i Sánchez ha de ser com abans millor i ha de tenir com a punt de partida "el diagnòstic del conflicte polític amb Catalunya, acceptar el resultat del 21-D, que més de dos milions de catalans volem la República i que rebutgem la repressió".

"Veurem si aquesta operació diàleg és màrqueting, ja en tenim experiència", ha reblat el portaveu de JxCat.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha explicat que té previst tornar a parlar demà amb la ministra Meritxell Batet per abordar la reunió i ha tret ferro a la voluntat de l'executiu de dilatar la cita.