JxCat ha presentat diverses esmenes a la reforma de la Llei de la Presidència que el mateix partit va presentar per investir Carles Puigdemont a distància, amb l'objectiu de clarificar que tant els membres del Govern com els òrgans col·legiats puguin ser nomenats i operar des de l'estranger. La reforma permetria a Puigdemont presidir la Generalitat i als polítics sobiranistes a l'exili, ser consellers.

JxCat va presentar la seva reforma el 9 de febrer en el Parlament, i els grups podien presentar esmenes fins aquest dilluns, però dos mesos després, només ho ha fet el grup impulsor per reformar la seva proposta inicial. Tot i això, segons fonts de JxCat consultades per El Nacional, es tracta només d'"esmenes tècniques" per clarificar que tant el president com els consellers poden reunir-se i prendre decisions encara que un dels membres sigui a l'estranger, sense necessitat de delegar les seves funcions com fins ara.

En el redactat inicial, JxCat ja proposava que tots els òrgans col·legiats de la Generalitat es puguin "constituir, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes de manera presencial i a distància", però en el text esmenat s'ha volgut desenvolupar aquesta idea i clarificar-la. Ara s'especifica que ho podrà fer "el Govern i la resta d'òrgans col·legiats".

A més, també s'ha modificat una part de l'articulat que deia que el president havia d'assistir físicament o per persona delegada al primer consell executiu, i s'ha donat més pes a la via telemàtica perquè sigui coherent amb la resta de la reforma.

 

Investidura sense candidat

L'actual llei indica que el candidat a la investidura ha de presentar "davant del ple el seu programa de govern", però la reforma de JxCat elimina aquest redactat i el supleix per un de nou que especifica que el debat d'investidura podrà celebrar-se sense el candidat en cas d'absència, de malaltia o d'impediment, si el ple l'autoritza per majoria absoluta. "La denegació d'aquesta autorització" equival a una votació fallida d'investidura i, per tant, s'activa el compte enrere de dos mesos per a la convocatòria automàtica d'eleccions, assenyala JxCat en la seva nova reforma.

A més del president, aquesta reforma també permetrà als membres del Govern "ser en llocs diferents —i no a la sala de reunions del Palau de la Generalitat, com és habitual— sempre que s'asseguri per mitjans electrònics, considerats també els telefònics i audiovisuals, la identitat dels membres o persones que els supleixin". "Entre d'altres, es consideren inclosos entre els mitjans electrònics vàlids el correu electrònic, les audioconferències i les videoconferències", detalla el text, que també especifica que quan els membres del Govern utilitzin aquests mètodes s'entendrà que no es pot considerar que són absents.

A punt d'arribar al ple

La reforma arribarà aquest dimarts a la Mesa i tot sembla indicar que les esmenes seran tramitades i aprovades, gràcies a la majoria que tenen JxCat i ERC a la Mesa. Aquesta llei s'està tramitant pel procés de màxima urgència i està per veure si JxCat vol que serveixi per a una investidura de Puigdemont a curt termini, el que provocaria un nou embat contra l'Estat, o si pretén que serveixi per investidura a llarg termini. 

Un cop les esmenes siguin acceptades per la Mesa, que seran vistes en la reunió d'aquest dimarts, la iniciativa estarà a punt per arribar al ple però abans els grups poden demanar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que analitzi si les esmenes s'ajusten a l'Estatut i la Constitució. De fet, diversos grups ja van demanar al CGE que analitzés el contingut de la primera reforma que va registrar JxCat i l'òrgan consultiu ha de pronunciar-se en els pròxims dies. Tot i això, els seus dictàmens no són vinculants i es podria seguir tramitant malgrat un eventual rebuig.