JxCat ha decidit abandonar el debat de TV3 com a protesta per la decisió de la JEC de no permetre la participació de Carles Puigdemont ni Toni Comín, i tampoc la del candidat d'ERC, Oriol Junqueras. El representant de JxCat, Aleix Sarri, número set i cap de campanya, ha decidit començar la seva intervenció al debat denunciant la situació, que considera "intolerable", i ha anunciat que marxava del plató. Abans de fer-ho, però, ha deixat un llapis de memòria amb el minut d'or de Puigdemont sobre la taula i ha demanat a la televisió pública que s'emeti.

També el representant d'ERC al debat, Jordi Solé, número tres de la llista, ha denunciat la prohibició i ha assegurat que ells optaven per participar en el debat per "no fer efectiva la repressió" i perquè considera que no s'ha de desaprofitar "cap oportunitat enlloc per donar veu a l'independentisme". A més, el candidat republicà també ha anunciat que ha portat el minut d'or de Junqueras gravat perquè s'emeti. 

Tots dos partits, després d'hores d'incertesa, han sabut a mitja tarda que la JEC no permetia la seva participació al debat, després que aquest dilluns la junta provincial els donés llum verda. De fet, Sarri ha estat a Bèlgica tot el dia preparant el debat amb Puigdemont i Comín i, just quan estava a l'aeroport esperant l'avió per tornar a Barcelona, ha estat informat de la notícia. En arribar a Barcelona, a quarts de nou, ha anat directament als estudis de TV3 per intervenir al debat. 

El representant de JxCat ha evitat sortir a la fotografia de candidats com a protesta i, en abandonar el plató, ha fet declaracions a la premsa que seguia el debat a les instal·lacions de la televisió pública per deixar clar el seu posicionament. Sarri ha assegurat que no volia participar del debat perquè considerava que "la mera participació suposava una acceptació i una violació de drets que no podem acceptar mai". "Aquesta situació és intolerable i ens neguem a normalitzar la repressió", ha assegurat, també deixant clar que volien que el debat hagués estat suspés però que, en no ser així, han decidit no participar-hi.

Puigdemont ha aplaudit la decisió a través de les xarxes socials.