Els jutjats contenciosos administratius de Madrid han decidit finalment que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí sí que tenen dret a presentar-se a les eleccions europees previstes per al proper 26 de maig. Amb aquesta decisió finalitza el vet imposat per la Junta Electoral Central (JEC) a la seva concurrència a les eleccions.

La decisió arriba l’endemà que el Tribunal Suprem declarés que els tres exiliats eren elegibles, però així i tot va preferir tornar al jutjat ordinari l’última paraula i els va apressar a prendre una determinació de manera immediata.

En concret, el jutjat contenciós administratiu número nou ha ordenat a la Junta Electoral Central (JEC) que inclogui els noms a la candidatura de Junts per Catalunya a les eleccions europees, cosa que posa fi a la candidatura provisional de Gonzalo Boye, Xavier Trias i Bea Talegón, que havien accedit a substituir-los mentre no es resolia la qüestió. 

Obeeix el Suprem

En tot cas, el jutjat nou assegura que pren aquesta decisió obligat pel Suprem, tot assenyalant que malgrat que l’Alt Tribunal “no tingui competència per resoldre la qüestió, al mateix temps ha determinat que aquest jutjat resolgui d’acord als raonaments” expressats anteriorment pel Suprem, que va considerar “elegibles” els tres exiliats, raó per la qual “aquest òrgan judicial no pot entrar a decidir, ja que ja ha decidit el Tribunal Suprem”. Per tant, el jutge acata l’ordre expressada ahir per l’alt tribunal.

 

El tribunal contenciós administratiu declara “el dret” dels exiliats de “formar part, com a candidats, del partit Lliures per Europa (Junts) per a les eleccions del Parlament Europeu 2019, ordenant a la Junta Electoral Central que dugui a terme la publicació de la candidatura" incloent els noms dels candidats.

En aquest cas intervenen tres jutjats, el nou, el dos i el vint-i-un. De moment s'ha conegut la sentència del nou, que és el que porta la representació de Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, mentre que el número dos porta el cas d'Antoni Comín i al 21 és on es va portar el recurs presentat per la coalició. 

Cap de setmana d’allargs

Amb la decisió del jutjat ordinari finalitza un cap de setmana en què el cas ha passat d’una instància a una altra, ja que dissabte va ser aquest jutjat de Madrid el que va passar la decisió al Tribunal Suprem i diumenge va ser l’alt tribunal qui ho va retornar, això sí, indicant que no hi havia cap raó per denegar als tres exiliats el dret a presentar-se a les eleccions.

Felicitacions de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat dels primers a felicitar els tres candidats, que han vist restablerts els seus drets polítics.

Torra, a més, ha agraït a Boye, Trias y Talegón la seva disposició a substituir de forma provisional Puigdemont, Comín i Ponsatí.