Un jutjat madrileny ha admès a tràmit la querella interposada per una víctima del franquisme, Julio Pacheco Yepes, contra quatre membres de la Brigada Político-Social franquista, entre ells l'excomissari José Manuel Villarejo, als quals acusa de tortures l'estiu del 1975, a les acaballes de la dictadura. Segons ha informat aquest dijous la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA), la titular del Jutjat d'Instrucció número 50 de Madrid ha dictat una interlocutòria, que és recurrible, en què admet la querella pels delictes de crims de lesa humanitat i tortures.

La magistrada ha acordat prendre declaració el pròxim 14 de juiol al querellant, Julio Pacheco, i a Rosa García Alcón, la seva parella en el moment. També ha ordenat a l'Arxiu Històric Nacional què enviï al Jutjat els antecedents documentals del cas i a la Direcció General de la Policia perquè remeti l'expedient policial complet del denunciant i les dades de filiació dels quatre policies denunciats. Segons ha informat el diari Público, també citarà a declarar en qualitat d'investigats a Villarejo i els altres tres policies: José María González Reglero, Álvaro Valdemoro i José Luis Montero.

Es tracta d'una de les quatre querelles presentades el passat febrer per CEAQUA per suposats crims comesos durant el franquisme amb l'esperança que, després de l'aprovació a l'octubre de la llei de memòria democràtica, siguin admeses a tràmit per la Justícia espanyola, segons va informar la coordinadora després de la presentació. La CEAQUA, que agrupa víctimes del franquisme que van denunciar les causes a la justícia argentina, va explicar que es tracta de casos succeïts a la primera meitat de la dècada del 1970: l'assassinat del dirigent polític de la Unió do Povo Galego (UPG) Moncho Reboiras, i les tortures patides per Vicent Alminyana a València i per María Concepción Edo Gil a Pamplona.

Tortures a militants antifranquistes el 1975

Pacheco va ser detingut el 24 de juliol de 1975, acusat de participar en l'assassinat del tinent de la Guàrdia Civil Antonio Pose Rodríguez, i durant set dies va estar detingut a la Direcció General de Seguretat (DGS) abans d'ingressar a la presó. Segons explica la querella, agents de la Brigada d'Investigació Social, més coneguda com a Brigada Político-Social, la policia política secreta encarregada de perseguir l'oposició a la dictadura, el van torturar. "Volien que m'autoinculpés i que digués que havia estat al comando, em van acusar de terrorisme i després al novembre em van passar al Tribunal d'Ordre Públic", va explicar Pacheco el passat febrer.

En el moment de ser detingut tenia 19 anys i era estudiant universitari i membre del Partit Comunista, i a més, militava a la Federació Universitària Democràtica d'Espanya (FUDE), que formava part del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP). Segons Público, la detenció de Pacheco es va produir en el marc d'una operació contra el FRAP en la qual es va detenir a un total de 36 militants antifranquistes, inclosa Rosa García Alcón.