Un nou pas. La titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona ha acordat fer una exposició raonada per demanar al Consell de Ministres que desclassifiqui informació secreta relacionada sobre l’ús del programari Pegasus al president del grup d’Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, espiats juntament amb altres 65 persones, segons la investigació del Catalangate. Un cop feta la desclassificació, si és del tot aprovada, la magistrada citarà a declarar com a testimoni la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, segons ha informat aquest dimarts ERC. La magistrada Maria Eva Moltó ha acceptat així la sol·licitud feta per l’advocat dels republicans, Andreu Van den Eynde, ja que es podria donar la situació que Casteleiro, en ser citada al jutjat, s’acollís al secret de la documentació per no aclarir res sobre l’espionatge a Jové i Riba.

En la interlocutòria, del 24 de març passat, la magistrada compleix amb la resolució de l’Audiència de Barcelona, en la qual acollia les reclamacions de l’advocat d’ERC, que si s’acceptava la seva querella calia fer una mínima investigació i aclarir si el CNI va espiar els independentistes catalans. A més, la magistrada ha notificat a l’empresa querellada OSY Tecnologies, del grup NSO i propietària de Pegasus, que comparegui com a investigada. La titular del jutjat també ha acordat citar a declarar Jové i Riba com a testimonis, tot i que encara no ha fixat la data, en espera que aportin els dies que ho podrien fer. I també d’Oriol Cases Vilà, que declari com a testimoni des de Brussel·les.

“Augmenta la pressió” al govern espanyol

En un comunicat, els republicans expressen que es mostren satisfets d’aquesta resolució judicial i asseguren que això “augmenta la pressió al govern espanyol per donar explicacions sobre el Catalangate”. En aquest sentit, els republicans recorden que representants de l’executiu espanyol han reiterat la seva “disposició total” a col·laborar amb la justícia en la desclassificació de documents. 

Per la seva banda, Van den Eynde ha declarat, en el mateix comunicat, que aquesta resolució apunta “en la bona direcció” i ha ressaltat la “falta de precedents recents” en la desclassificació de documents. “Per ara, hem aconseguit els nostres objectius: imputar una de les branques d’NSO i que un jutge sol·liciti l’aixecament del secret oficial”, ha afirmat el penalista i ha afegit: “Estem posant l’estat espanyol i les seves estructures en escac, i sobretot, estem més a prop de saber la veritat”.  

Investigació dels mòbils, als Mossos

Pel que fa a la prova pericial informàtica, la magistrada l’ha adjudicada a la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra, a qui demana si necessiten els terminals mòbils de Jové i Riba o en tenen prou amb la imatge forense extreta en presència notarial que van aportar Riba i Jové. A més que es faci la pericial davant dels seus pèrits. I demana al TSJC si té un dels terminals de Jové, que va ser examinat per la causa de l’1-O, i que té relació amb aquesta causa sobre Pegasus.