Magistrats del Tribunal Suprem han acollit amb estupor la decisió del Ministeri de Justícia de no assumir la defensa del jutge Pablo Llarena per la qual cosa aquest departament ha denominat "actes privats que se li atribueixen" en relació amb la demanda civil que el president Carles Puigdemont i quatre consellers a l'exili han plantejat contra ell davant d'un jutge belga.

Consideren que els exiliats busquen fer mal personal al magistrat i no només desacreditar el procés i que "Justícia ha caigut en l'estratègia d'aquests", deixant "venut" Llarena, que ara haurà de pagar un advocat de la seva butxaca que li costarà milers d'euros.

Segons han manifestat a Europa Press fonts d'aquest òrgan, Llarena se l'ha demandat davant del jutge belga per ser instructor de la causa del procés independentista a Catalunya i no per una altra cosa, si bé per aconseguir les seves finalitats, les defenses de Puigdemont i els seus consellers van buscar unes declaracions del magistrat en un acte públic que els permetessin dir que és demandat per actes "privats".

Justícia va aclarir aquest dijous en un comunicat públic que no es tracta de defensar personalment el jutge en al·lusió a part del contingut de la demanda de Puigdemont que assenyala que Llarena no és imparcial per unes manifestacions que hauria realitzat després d'assistir a una conferència a Oviedo el mes de febrer passat. En l'esmentat acte va assenyalar que en la causa pel procés "no hi ha presos polítics".

El govern espanyol "cau en l'estratègia de Puigdemont"

Per a les fonts consultades, tot això no és sinó una part de l'estratègia dels exiliats perquè la seva "intenció nociva" pugui ser viable, doncs, els jutges consideren que els exiliats no podrien qüestionar davant la justícia belga les actuacions jurisdiccionals de Llarena.

El pitjor, afegeixen, és que amb la seva decisió de distingir entre defensa de la sobirania del poder judicial espanyol i actes de Llarena, l'executiu espanyol ja ha "caigut en la seva estratègia", doncs renuncia a defensar a Llarena acceptant la demanda en el punt que és per un acte privat.

La conclusió que n'extreuen els jutges és que si Llarena es vol defensar, malgrat haver obtingut l'empara del Consell General del Poder Judicial (CGP), aquesta mateixa setmana haurà d'assumir el pagament d'un advocat que li costarà milers d'euros, ja que si no ho fa quedarà "venut" al que resulti a Bèlgica.

Per la seva banda l'Associació Professional de la Magistratura (APM) a la qual pertany Llarena, ha mostrat també la seva més rotunda oposició a la decisió del Ministeri de Justícia i li ha reclamat que defensi a Llarena i a la sobirania espanyola "sense reserves" i sense aquestes "hipotètiques cauteles".