Nou gir en el guió del procés que afecta Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El jutge que instrueix el cas, Juan Carlos Peinado, ha decidit suspendre les declaracions de diversos càrrecs de Red.es que tenia la intenció d’interrogar com a testimonis aquest diumenge, però, en canvi, ha decidit mantenir la citació per al 5 de juliol per a Begoña Gómez, que és en aquest cas investigada, informa l’agència Europa Press. La investigació del jutge és al voltant d’una UTE on va participar una societat de l’empresari Juan Carlos Barrabés amb finançament de fons europeus.

Precisament per aquesta implicació europea, la Fiscalia Europea ha decidit assumir el cas. Fonts jurídiques citades per Europa Press diuen que el titular del jutjat d’instrucció número 41 de Madrid ha deixat sense efecte les citacions del conseller delegat (CEO) de Red.es, David Cierco; l’antic director general de Red.es Alberto Martínez Lacambra; l’economista i advocat d’Innova Next SL Luis Antonio Martín Bernardos; el director de l’assessoria jurídica a Red.es, Ignacio Espejo Saavedra Hernández; i Luis Prieto Cuerdo, director d’Economia de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital.

La citació per a Begoña Gómez continua vigent, malgrat que la petició de la Fiscalia Europea d’assumir el procediment també podria afectar-la. La decisió de l’organisme fiscal europeu d’emetre el que es coneix com a decret d’avocació es va conèixer la setmana passada després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es presentés a la seu de la societat pública Red.es per recollir informació amb contractes que va adjudicar a Barrabés i que són relatius a la investigació per ordre de la Fiscalia Europea.

Peinado s'hi pot oposar

El jutge Peinado té la possibilitat de plantejar un conflicte de competències davant del Tribunal Suprem en el cas que no estigui d’acord en el fet que la Fiscalia Europea assumeixi el cas que dirigeix contra Gómez, després d’acceptar una denúncia presentada per Manos Limpias. La Fiscalia Europea va demanar el 26 d’abril al jutge que informés sobre els fets que investiga i que li precisés si en el procediment “estaria implicada la UTE Innova Next SLU-Escuela de Negocios The Valley”, integrada per una societat propietat de l’empresari Juan Carlos Barrabés. Manos Limpias diu que Barrabés és el beneficiari de les “recomanacions o avals” de Gómez.

El jutge va contestar que en els fets que investiga constaven “processos d’adjudicació de diferents contractes, per part de Red.es, entre altres a la UTE integrada per les entitats Innova Next —societat del Grup Barrabés—, SLU Escuela de Negocios, i The Valley.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!