Impacient. El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha preguntat al president a l'exili Carles Puigdemont i a l'exconseller Toni Comín, que li "justifiquin" en termini de 10 dies si han presentat recurs contra la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que a l'estiu els va retirar la seva immunitat en el Parlament Europeu, davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) i si li ha demanat protecció. És a dir, si li ha sol·licitat la mesura cautelar de suspensió del suplicatori del jutge Llarena per aixecar la seva immunitat, aprovat per la cambra, perquè no se'ls pugui extradir, segons es recull en una interlocutòria comunicada pel tribunal aquest dimarts.

Precisament, ahir el TJUE va informar públicament que els dos europarlamentaris de Junts havien presentat recurs contra la primera sentència, però, que no havien sol·licitat mesures cautelars, tot i que afegia que ho poden fer en qualsevol moment. 

 

Pressionat per la Fiscalia i Vox

Amb aquesta interlocutòria, l'instructor de la causa del procés dona resposta a les pressions de la Fiscalia i de Vox perquè reactivi les euroordres de detenció de Puigdemont i Comín per malversació l'1-O, malgrat que la resolució del TGUE no és ferma. A més, el magistrat també ha de respondre el recent reclam de la Fiscalia que ordeni la detenció internacional de l'exconseller Lluís Puig, també a l'exili, perquè el TJUE ja va resoldre els seus dubtes sobre les prejudicials, després de la negativa dels tribunals belgues a entregar-lo.

Es recorda que el 27 de juliol, el jutge Llarena va acordar tenir per presentades les peticions de la Fiscalia i de l'acusació particular del partit ultra Vox perquè es reactivessin les euroordres i ordres internacionals de detenció contra Puigdemont i Comín, però va establir que resoldria sobre les mateixes quan "el TJUE es pronunciés sobre eventuals mesures cautelars que tots dos processats poguessin presentar contra la decisió del TGUE". Inicialment, es va donar a entendre que l'instructor del Suprem no reactivaria res fins a tenir una sentència ferma del TJUE.

Ara la defensa de Puigdemont i Comín, exercida pel penalista Gonzalo Boye, haurà de respondre el magistrat espanyol i alhora decidir si demanarà ja l'empara del TJUE perquè no siguin detinguts en cap país europeu fins que dicti la sentència ferma vers el seu cas.

La tercera detenció de Puigdemont?

Des de la seva marxa a l’exili, el novembre de 2017, el president català ha estat detingut dos cops: quan travessava Alemanya en cotxe i a l'aeroport de l'Alguer (Sardenya) per la policia italiana. En tots dos casos va quedar en llibertat, ja que Puigdemont està personat als tribunals belgues, i en el cas italià, va caldre que el TJUE ordenés la seva mesura cautelar de protecció quan el jutge Llarena el va fer detenir, malgrat que el Tribunal de Justícia de la UE tenia pendent de resoldre la consulta sobre les prejudicials presentada pel mateix jutge espanyol.

Per això, s'ha interpretat que el jutge Llarena volia evitar cometre un nou error judicial i esperaria a la resposta final del TJUE sobre la immunitat dels europarlamentaris catalans. Ara, amb la negociació de la investidura de Pedro Sánchez amb Junts, sembla que hi ha presses al Tribunal Suprem.