Un jutge del jutjat d’instrucció número 2 de Badalona ja investiga el cas de les lones de l’alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, que una veïna ha denunciat per un presumpte delicte de “contaminació visual”, segons va avançar ElNacional.cat dies enrere. En la seva denúncia, a la qual va tenir accés aquest diari, la veïna també va advertir que la lona, a més d’impedir el gaudi del patrimoni arquitectònic de la plaça de la vila on està instal·lada, exalta la figura del polític i suposa un “perillós culte a la personalitat”, més propi de règims autoritaris.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la denúncia que va presentar divendres passat una veïna del centre històric de Badalona ja ha arribat a mans del jutge, que l’ha admès a tràmit i ja ha obert diligències prèvies. Això vol dir que ja s’estan recopilant dades per dilucidar si efectivament les lones que s’han anat instal·lant en una façana de la plaça de la Vila els darrers mesos han estat vulnerant la llei.

Una lona que "destrossa per complet l'estètica del paisatge urbà"

Segons s’assegura a la denúncia, la veïna creu que “aquesta publicitat destrossa per complet l’estètica del paisatge urbà i provoca una interminable i constant contaminació visual”. A més, la mateixa denúncia avisa sobre el “perillós culte a la personalitat” que promou el material propagandístic, que té per objectiu exaltar la figura de l’alcalde popular.

La denúncia s’interposa per “contaminació visual en un espai públic i històric del centre de Badalona” i va dirigida contra el propietari i/o administrador de l’edifici ubicat al carrer Francesc Layret, d’on penja la lona. Segons ha explicat, els fets es remunten al 2022 i des d’aleshores la lona s’ha arribat a canviar en cinc ocasions. Actualment, hi apareix la imatge d’un somrient Xavier García Albiol amb el missatge que aquest 2024 “comença la transformació de Badalona”, una mostra del seu “badalonisme”, lema que el batlle popular fa servir també sovint a les xarxes socials.

Una "molèstia per al veïnat"

La denunciant opina que aquesta presència publicitària d’Albiol és una molèstia per al veïnat perquè l’“obliga a evitar transitar pel centre històric de la ciutat” i “obstaculitza contemplar o fer fotografies a la plaça de la Vila”. La veïna considera que la lona publicitària amb el rostre de Xavier García Albiol “impedeix el gaudi cultural ininterrompudament des de febrer de l’any 2023”. La denunciant es basa en la llei del patrimoni històric espanyol del 1985 i a l’article 44 de la Constitució espanyola, que afirma que “els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la qual tots tenen dret”.

Així mateix, el text de la denúncia assenyala el caràcter “fatigant” de les lones que “estan dissenyades al voltant de la personalitat d’un únic individu, el senyor Xavier García Albiol, actual alcalde de la ciutat de Badalona”. La denunciant avisa precisament sobre això. “Aquest element és un tret publicitari distintiu del perillós culte a la personalitat, exaltant irracionalment la figura de l’alcalde, com a manipulació informativa”.