Les càrregues policials i l'ús de gasos lacrimògens per dissuadir les protestes a Ferraz per part de la policia espanyola podria tenir conseqüències legals. El jutge d'Instrucció número 49 de Madrid ha iniciat diligències prèvies contra el delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín, i els comandaments policials, en relació amb les càrregues policials del 6 de novembre durant les protestes contra el president del Govern, Pedro Sánchez, per la llei d'amnistia. El magistrat ha pres aquesta decisió després de la denúncia presentada per l'Associació Reivindicativa de Memòria Històrica Raíces. L'auto assenyala que s'investigarà la presumpta comissió d'un delicte de prevaricació administrativa per part del delegat del govern espanyol i els comandaments policials que van executar les ordres.

Les diligències prèvies també aborden possibles delictes com dissolució il·legítima d'una reunió pacífica, prevaricació, delicte de lesions i delicte de tortura i contra la integritat moral. El document detalla que es van utilitzar gasos lacrimògens durant les càrregues, resultant en diversos ferits entre els manifestants. Durant la protesta que va congregar al voltant de 3.800 persones, la Unitat d'Intervenció Policial va intervenir llançant gasos lacrimògens, pilotes de goma i pots de fum, estenent una càrrega pels voltants de Ferraz. L'Associació Raíces ha denunciat públicament l'ús de la força, afirmant que agents de paisà van agredir els manifestants amb bastons extensibles d'acer, en contradicció amb la normativa.

Raíces ha emès un comunicat destacant que tenen nous vídeos i informació addicional que donaran suport a l'acció penal, amb l'objectiu de "processar" al delegat del govern espanyol i els comandaments policials involucrats en el que descriuen com a actuacions "brutals" contra els manifestants.

 L'associació descriu "el descontentament sorgit en la societat" davant l'anunci de Pedro Sánchez que s'havia acordat tramitar una llei d'amnistia, per a justificar la legitimitat de "milers d'espanyols a expressar el seu desacord... mitjançant concentracions davant seus del PSOE, per tota la geografia nacional". L'Associació Reivindicativa de la Memòria Històrica Raíces defensa que els protestants estan emparats pels drets de concentració, reunió i manifestació. Apunten a la "desproporcionada actuació policial" amb l'ús de gasos lacrimògens per a dispersar a la multitud congregada a Ferraz. Així mateix, la denúncia fa al·lusió a un comunicat emès per la Unió Federal de la Policia (UFP) on exigia el cessament del delegat del govern espanyol de Madrid després de l'actuació policial d'aquells dies.