El Jutjat d'Instrucció número 15 de València ha imputat 13 ultres que van rebentar la manifestació que es va realitzar a València sota el lema "Sí al valencià". Els investigats pel jutge, pròxims a la dreta més radical, són integrants o simpatitzants del grup Yomus, un grup de hooligans del València CF, segons ha assenyalat l'atestat policial incorporat a la causa oberta pel jutjat esmentat. 

El jutge els acusa pels suposats delictes d'odi, lesions, robatori amb violència, danys i desordre públic. La identificació dels infractors ha estat possible gràcies al gran nombre de documents audiovisuals del que va succeir durant la manifestació pacífica del 9-O. Dels 13 investigats, 9 pertanyen als Yomus, i un altre està vinculat als Gandiblues, els aficionats més radicals del CF Gandia.

Les denúncies

El jutjat número 15 del territori ha assumit la competència de la investigació per ser l'òrgan que va rebre el primer informe de les lesions d'una de les persones agredides. També s'ha incorporat a la causa, a més de l'atestat policial de la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional, les diligències de recerca penal de la Fiscalia, les denúncies interposades per la Red Espanyola de Inmigración i pel Moviment contra la Intolerància, més tota la informació gràfica aportada per altres entitats. 

El procediment inclou un delicte per l'intent de robatori d'una càmera fotogràfica, danys de mobiliari urbà, diverses lesions en un alt nombre de persones encara per determinar, desordre públic i vulneració dels drets fonamentals amb una motivació discriminatòria per raons ideològiques. 

Per últim, el jutge ha decidit citar a declarar els investigats i prendre declaració als agredits, els quals seran valorats per un metge forense. D'altra banda, també ha donat la possibilitat a l'Ajuntament de València de personar-se per reclamar danys al mobiliari urbà contra els imputats.