El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) anirà a judici pel cas Inipro, de suposada corrupció a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMMS) de Tarragona a favor del partit, liderat per Salvador Illa. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Tarragona  ha obert judici oral contra l’exalcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros, actualment conseller del grup municipal del PSC en el consistori, i vuit persones més, als quals imposa una fiança solidària 367.290 euros. En la resolució, del 24 de març passat, el jutge també ha ordenat al PSC que dipositi una fiança de 276.157 euros per afrontar el judici com a partícep a títol lucratiu, i a quatre persones més. La resolució pot ser recorreguda. L’Ajuntament de Tarragona exerceix d’acusació particular i la CUP,  d’acusació popular.

L'Audiència de Tarragona va desestimar els recursos d'apel·lació dels principals acusats, el maig de 2020,  en considerar que hi ha indicis suficients de delicte. A més de l'exalcalde, també seran jutjats:  la regidora  del PSCBegoña Floria; l'exregidora Victòria Pelegrín; l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz; l'excap de gabinet de l'alcalde, Gustavo Cuadrado; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat amb el PSC; José Gallet, administrador de l'empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d'Itinere Serveis Educatius; i Enriqueta Aznar, tècnica de l'IMSS. L'Audiència de Tarragona va dictar el sobreseïment provisional de les actuacions respecte a la funcionària municipal Araceli Saltó; i els treballadors Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri.  El jutge de Tarragona considera que Lozano, Baltaretu Cepero i Bulzuri són partíceps a títol lucratiu, com el PSC, als quals també demana fiances de 276.121 euros (Cecilia), de 137.276 euros (a Carlos i Vasile i Judit), i 138.585 euros (a Mario).

 

 

Delictes

Ballesteros és acusat dels delictes de prevaricació, malversació, alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, frau, suborn, tràfic d'influències i abús en l'exercici de la funció pública. Al seu torn, la regidora Floria ho està per suposada alteració de preus en concurs i subhastes públiques, suborn, tràfic d'influències, malversació i abús en l'exercici de la funció pública. La fiscalia i les acusacións exercides per l'ajuntament i per la CUP hauran de presentar els respectius escrits d'acusació. Després, les defenses presentaran els seus, i l’Audiència de Tarragona fixarà la data de judici.

La causa se centra en el contracte subscrit l'any 2010 entre l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l'empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a objectiu la intervenció i potenciació de l'associacionisme de població immigrant, però, segons el jutjat d'instrucció 1 de Tarragona, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el que es portava a terme eren activitats en benefici del PSC.