La jubilació del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, sembla que ja té data. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous que s'avanci la data de jubilació del 16 d'octubre —quan fa 72 anys— al 2 de setembre, segons confirma Europa Press. Així ho ha decidit l'òrgan de govern dels jutges, que detallen que la sol·licitud del magistrat ha estat acceptada en la Comissió Permanent celebrada aquest matí. García-Castellón és el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 de l'Audiència Nacional, on s'investiguen els casos de Tsunami Democràtic, el cas Púnica o el cas Villarejo. Així doncs, García-Castellón es jubilarà abans que pugui revisar si aplica o no l’amnistia als 10 encausats per terrorisme de Tsunami Democràticja que la llei de l’oblit penal, que va entrar en vigor la setmana passada, concedeix als jutges un termini de 2 mesos per executar la llei. De fet, el passat 11 de juny va demanar a les acusacions i defenses que presentessin els seus informes sobre l'aplicabilitat o no de la norma als investigats. El jutge està a l'espera de rebre les seves al·legacions.

Qui podria substituir García-Castellón?

Amb la pròxima jubilació de García-Castellón, la seva vacant al Jutjat Central d'Instrucció número 6 queda lliure i les apostes sobre qui serà el substitut ja han començat. De moment, el nom que sona amb més força també és bastant conegut, Santiago Pedraz, que actualment està al jutjat del costat, al número 5. Segons va apuntar el mes d'abril El Independiente, és la persona amb més opcions ara mateix i el que mostra més interès per ocupar la plaça del mediàtic García-Castellón, ja que la plaça que ocupa Pedraz ara no és fixa. 

Els millors casos de García-Castellón

Pocs jutges han estat tan mediàtics com García-Castellón, que exerceix des del 1977. Va arribar al càrrec que ocupa actualment a l'Audiència Nacional l'any 2019, després de ser jutge d'enllaç a Itàlia. En els últims anys, s'ha encarregat de casos mediàtics en les més de 40 peces separades per investigar el comissari José Manuel Villarejo. El cas Tàndem també va ser un dels més destacats i mediàtics de la seva carrera, però és el més recent el que ha ocupat més titulars: el de Tsunami Democràtic.

El cas de Tsunami afecta molts polítics i activistes independentistes, i per això hi ha tanta expectació en qui ocuparà el seu càrrec quan es jubili. El nom de Pedraz sona amb força i, encara que ell ha dit en més d'una ocasió que està “molt a gust” al Jutjat número 5, fonts de l'Audiència creuen que podria acabar sol·licitant la plaça per assegurar-se continuar treballant a l'Audiència. El Consell General del Poder Judicial atorga aquests llocs per antiguitat, així que el que porti un número més alt a l'escalafó serà el que aconsegueixi el Jutjat, i Pedraz té pocs competidors en aquesta llista.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!