Pocs noms de jutge han sigut tan coneguts com el de​​​l jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, encarregat de les causes de Tsunami Democràtic o els CDR. Doncs bé, García-Castellón estaria pensant a jubilar-se aquest estiu, segons va comunicar el seu entorn. Queda doncs una vacant per ocupar la plaça del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional i les apostes ja han començat. Per ara, el nom que més sona és també conegut i es tracta de Santiago Pedraz, que actualment està al jutjat del costat, al número 5. Segons avança El Independiente, és la persona que té més opcions i que està més interessada en la plaça de García-Castellón, ja que la plaça actual de Pedraz no és fixa perquè el seu despatx pertany a un altre magistrat que està a l'estranger.

García-Castellón, una retirada obligatòria

Manuel García-Castellón és un dels magistrats més polèmics del moment, i ha estat acusat per part de l'independentisme i de l'espai a l'esquerra del PSOE de "prevaricació" i d'intentar intervenir en la política per entorpir l'amnistia, haurà de retirar-se obligatòriament a l'octubre, en arribar a l'edat màxima permesa (inclosa pròrroga) als jutges per mantenir-se en actiu, 72 anys. Tot i que el magistrat hauria d'haver-se jubilat amb 70 anys, tal com fixa la Llei Orgànica del Poder Judicial, fa gairebé dos anys va demanar una prolongació del servei en actiu fins a l'edat màxima de 72, una edat a la qual arribarà a l'octubre d'aquest 2024. Agafant-se els permisos i vacances que manté acumulats i no ha gastat, el magistrat podria anticipar el moment de la seva jubilació a aquest mateix estiu.

Els casos estrella de García-Castellón

El magistrat García-Castellón va arribar al càrrec que ostenta a l'Audiència Nacional l'any 2019, després de ser jutge d'enllaç a Itàlia. Aquests darrers anys ha estat molt enfeinat amb causes tan grans com la que acumulava més de 40 peces separades per investigar el comissari José Maniel Villarejo. El cas Tàndem també va ser un dels més destacats i mediàtics de la seva carrera però és el més recent el que ha ocupat més titulars: el de Tsunami Democràtic.

El cas de Tsunami afecta a molts polítics i activistes independentistes, és per això que hi ha tanta expectació sobre la incògnita de qui serà el seu successor. El nom de Pedraz sona amb força i, encara que ell ha dit en més d'una ocasió que està "molt a gust" al Jutjat número 5, fonts de l'Audiència creuen que podria acabar sol·licitant la plaça per assegurar-se seguir treballant a l'Audiència. Cal recordar que Pedraz no és el titular de la plaça que ocupa, si no que ho és José de la Mata, que actualment està en un lloc a l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial. 

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) atorga aquests llocs per antiguitat, així que el que porti un número més alt a l'escalafó serà el que aconsegueixi el Jutjat: Pedraz té pocs competidors en aquesta llista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!