El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat l’obertura de judici oral a l'exconseller de Presidència i exsecretari general del PP de Madrid, Francisco Granados, per delicte electoral, en la seva modalitat de falsejar comptes, en els comicis autonòmics de 2011, a més de tràfic d'influències en concurs amb malversació i de prevaricació en la peça 9 del cas Púnica, segons ha informat el tribunal aquest dimecres. El magistrat ha rebutjat  de declarar partícips a títol lucratiu el PP i els 72 diputats autonòmics que van resultar escollits en aquelles eleccions, tal com li demanava l’acusació popular exercida per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE). També ha descartat que els expresidents de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Ignacio González  s’asseguin a la banqueta d’acusats en qualitat de partícips a títol lucratiu, com exigia la Fiscalia.

En la resolució, el jutge també envia a judici l'exgerent del PP en Madrid, Beltrán Gutiérrez i els investigats Alejandro de Pedro, Isabel Gallego, Borja Sarasola, Diego Mora Borobia i José Martínez Nicolás. Pel que fa a l’expresident de la Comunitat de Madrid Jaime Ignacio González, recorda que la causa va ser sobreseguda per a ell en octubre de 2022, decisió confirmada per la sala penal de l’Audiència Nacional el novembre passat.

Pretensions "genèriques"

El magistrat sosté que les pretensions de responsabilitat civil, exigides per l'acusació popular ADADE són "formulades en genèric i no poden prosperar en aquest punt del procediment, després d'una prolongada instrucció, sense major grau de concreció quant a cadascun dels suposats partícips enumerats", és a dir, dels 72 polítics que van obtenir l'acta amb la llista del PP. La mateixa conclusió realitza el jutge respecte de sol·licitud del Ministeri Fiscal de citar en qualitat de partícips a títol lucratiu als expresidents de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Ignacio González.

“Entén aquest magistrat que la subjecció de les parts a aquest criteri exigeix ser coherent, mantenint la mateixa posició en aquesta resolució. En conseqüència, es desestimen les sol·licituds de responsabilitats a títol lucratiu”, conclou García-Castellón.

Penes de presó

La Fiscalia demana per a Francisco Granados 3 anys de presó pel delicte electoral, pena que eleva a 3 anys i 6 mesos per a Beltrán Gutiérrez, a més que abonin una multa de 9.720 euros cada un i  que siguin inhabilitats per ocupar un càrrec públic durant 9 anys. Sosté que van concertar campanyes de publicitat pels actes electorals del PP, que van ser amagats a la cambra de comptes de la Comunitat de Madrid per a les autonòmiques del 2011. A més, demana per a Granados 10 mesos més de presó per tràfic d’influències i multa de 284.000 euros, i de 8 anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic pel delicte de prevaricació administrativa. La Fiscalia també demana que Granados torni 142.000 euros a la Comunitat de Madrid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!