El jutge emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha desmentit les tesis del president d'Espanya, Pedro Sánchez, i ha afirmat, en una entrevista al programa FAQS de TV3, que el president de Catalunya a l'exili, Carles Puigdemont, té dret a venir sense ser detingut.

La immunitat parlamentària

Martín Pallín ha assegurat que "els exiliats podrien tornar i que no haurien de ser detinguts", ja que "hi ha un delicte al Codi Penal que castiga aquell jutge que detingui una persona sense les condicions legals per fer-ho. Un dels obstacles és tenir immunitat parlamentària", ha argumentat.

Pallín ha exposat, durant l'entrevista, que als exiliats "no se'ls pot indultar perquè no estan jutjats, de manera que la via que els beneficia és l'amnistia", ara bé, "si es manté la immunitat de la qual gaudeixen temporalment mentre siguin parlamentaris europeus, no es podria procedir contra ells", ha dit.

El jutge emèrit diu que “es poden moure per tot el territori de la Unió Europea (UE), ja que Espanya forma part de la UE”. Martín Pallín ha recordat que recentment Puigdemont va estar a Perpinyà i les autoritats franceses no el van detenir. El jutge emèrit del Suprem ha insistit que Puigdemont “es pot moure perfectament” per la UE i que la immunitat europea actuaria com a “obstacle” per detenir-lo. Martín Pallín recorda que les lleis europees són “lleis espanyoles” perquè així ho estableix la Constitució.

Sobre els indults

Martín Pallín ha argumentat que "es pot ser partidari de l'indult o no, però el que no es pot fer és fer l'espectacle davant de tot Europa titllant de traïdor al president d'Espanya per concedir-los", ha continuat afegint que "si estem en una democràcia avançada, doncs a veure si ho demostren amb els fets".

El Consell d'Europa

També ha parlat de l'informe del Consell d'Europa que demanava a Espanya l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i ha dit que "els jutges d’Estrasburg tindran en compte el que es va votar l’altre dia a l'assemblea parlamentària del Consell d’Europa". Seguidament ha explicat que l'informe no posa en dubte el sistema judicial espanyol sinó que "el que posa en dubte és la sentència i l'actuació que ha tingut en concret la sala segona del Tribunal Suprem" amb els líders independentistes.

Imatge principal: José Antonio Martín Pallín, jutge emèrit del Tribunal Suprem. - Tv3