Perdut. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha ordenat la “regeneració” de la resolució que va dictar i en la qual donava per tancada la investigació al director de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, i a dos agents dels Mossos d'Esquadra perquè el jutjat l'ha perdut. Alay i els mossos van ser encausats per haver-los demanat que miressin al sistema policial si estava inclòs la seva cerca i detenció el 2020. Les defenses de tots tres, exercides pels penalistes Gonzalo Boye i Isabel Elbal, van presentar recurs a la recent providència del jutge que prorrogava aquesta causa i l’informaven que no es podia seguir la investigació perquè va dictar una resolució el 3 d’abril de 2023 en què ordenava el procediment abreujat, és a dir, la finalització de la instrucció. El següent pas és ara que la Fiscalia, un cop ho tingui, ha d’anunciar si vol dur a judici o no als processats per un delicte de revelació d’informació reservada.

En una diligència de constància, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns, la lletrada de l’Administració de Justícia detalla que en la peça 7 del cas Volhov no consta aquesta resolució del jutge —de fa gairebé un any— ni tampoc les cèdules de notificacions a les parts. La defensa d’Alay i dels dos agents sí que la van rebre i la van mostrar al jutjat.

Per això, ara el magistrat Aguirre ha ordenat que es faci de nou aquesta resolució i, per tant, ha de quedar anul·lada la pròrroga. Les defenses demanen l’arxivament del procediment perquè consideren que ha passat el termini legal per presentar els escrits d’acusació. Això no obstant, aquesta pèrdua ha provocat que el comptador torni a zero. Però no es pot investigar més, insisteixen les defenses.

La trama russa

El magistrat Aguirre va dictar la pròrroga de la peça 7 al mateix temps que ho feia de la peça principal, on es vincula el president Carles Puigdemont amb una trama russa. Boye ha recusat el jutge perquè va sortir en una entrevista en una televisió alemanya parlant d’aquest cas, que continua obert.

Precisament, un darrer informe de la Guàrdia Civil no pot atribuir cap il·lícit penal de l’empresa Events, que munta actes, amb l’independentisme català.

Control policial

Pel que fa a la peça 7, Alay —recentment ingressat per una hemorràgia cerebral— va declarar davant del jutge com a investigat el juny del 2022. Des de llavors no s’ha fet cap nova actuació. El seu advocat va demanar al jutge que encarregués al cos dels Mossos d’Esquadra que fes un informe aclaridor per saber des de quan el cap de l’oficina del president Puigdemont consta en el Sistema d’Identificació Policial.  No va ser acceptat pel jutge Aguirre ni per l'Audiència de Barcelona. Alay, juntament amb una vintena de persones més, va ser detingut l’octubre del 2020 en el marc del cas Volhov, sobre suposades irregularitats del moviment independentista català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!