El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat arxivar la peça separada del cas 3%, en la qual s’investigava càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per donacions que tenien el suposat objectiu de finançament il·legal de l’extinta formació política. En la interlocutòria que tanca la carpeta, Pedraz deixa per escrit que “no consta cap indici que acrediti un mecanisme d’aflorament de diner negre”. La investigació havia posat en el punt de mira, entre altres, Irene Rigau, Felip Puig, Jordi Jané, Pere Macias, Germà Gordó i Daniel Osàcar.

El magistrat va començar a posar-hi el nas a partir d’una interlocutòria, que data del 21 d’abril de 2020, en la qual s’investigaven “donacions en metàl·lic verificades per persones properes a CDC de fons que poguessin constituir actes d’aflorament de diners procedents del delicte, amb la finalitat de finançar il·lícitament el partit”. L’instructor fa el pas després de practicar totes diligències sol·licitades, com l’informe de la Guàrdia Civil en el qual es va examinar si les aportacions fetes passaven al “circuit econòmic legal” usant una simulació d’una donació, enlloc de tractar-se d’una aportació voluntària del donant. La sospita descartada de la justícia és que el sistema consistia a ingressar en el compte de la formació una quantitat de diners com a donació voluntària tenint coneixement prèviament del seu origen suposadament irregular.

En relació a l’informe de la Guàrdia Civil, lliurat el 28 d’abril de 2023, el jutge creu que “no avala els fets imputats” i es limita a fer un resum de la informació que ja havien facilitat les diferents entitats bancàries, sense aportar cap dada ni arribar a cap conclusió que permeti continuar la investigació. En la resolució enviada aquest dijous, el jutge Pedraz considera que l’explicació que van donar els investigats en seu judicial “no va quedar desvirtuada”. Segons explica, van respondre que les donacions eren aportacions extraordinàries sol·licitades per CDC en la seva condició de militant, en atenció al càrrec públic o de responsabilitat institucional, com a conseqüència dels problemes de tresoreria que travessava el partit. “No hi ha base per afirmar que l’origen dels fons provingués de la trama del cas Palau, ja que no hi ha cap diligència que ho acrediti”. Per al magistrat, les donacions van ser transparents, atès que constaven documentades al registre de partit i a la comptabilitat aportada al Tribunal de Comptes.

D’aquesta manera, Pedraz conclou que “no consta indici que acrediti un mecanisme d’aflorament de diner negre que era aparentment lliurat amb caràcter previ a la realització de donacions per part dels investigats al partit polític CDC”. El mateix jutge manté obertes altres peces derivades del cas 3%, com la que vincula David Madí amb presumptes adjudicacions irregulars de contractes a l’empresa Ambulàncies Egara per part de la Generalitat. Aquest dijous se n’ha suspès la declaració a l’Audiència Nacional per la vaga de funcionaris.