El jutge que investiga l'origen de la fortuna familiar de la família Pujol ha acordat subhastar una flota de cotxes d'alta gamma valorats en més de 1,8 milions d'euros de Jordi Pujol Ferrusola, per cobrir les eventuals responsabilitats econòmiques que es puguin imposar en sentència.

A Pujol Ferrusola i a la resta de la seva família, amb l'expresident català Jordi Pujol al capdavant, el jutge els va processar fa mesos per delictes com a organització criminal en considerar que es van servir de la seva posició "per acumular un patrimoni desmesurat" relacionat amb presumptes activitats corruptes. L'interlocutòria va ser recorreguda davant la Sala penal de l'Audiència Nacional.

Jordi Pujol Ferrusola acn

Imatge: Jordi Pujol Ferrusola, fill de Jordi Pujol i Marta Ferrusola / ACN

Els cotxes

En el marc d'aquest procediment, iniciat el 2012, el jutge va adoptar tres anys després una sèrie de mesures cautelars, entre elles, la prohibició a Jordi Pujol Ferrussola de disposar de dotze cotxes d'alta gamma. Nou d'ells van ser taxats llançant un valor global de més de 1,8 milions d'euros, mentre que tres estan pendents de taxació.

Un Lamborghini, taxat llavors en 816.000 euros; tres Ferrari, valorats en 300.000, 120.000 i 77.500 euros; diversos Porsche i Mercedes integren, entre d'altres, aquesta flota de vehicles que ara el magistrat Santiago Pedraz ha acordat subhastar.

En la seva interlocutòria, avançada per La Vanguardia i a què ha tingut accés Efe aquest divendres, acorda, "com a actuació econòmica més avantatjosa, la realització anticipada" d'aquests béns per part de l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius (ORGA), duta a terme mitjançant "subhasta electrònica" conforme disposa la llei. "El producte obtingut amb la venda es conservarà íntegrament fins a la finalització del procediment judicial", precisa el jutge.

D'aquesta forma atén a la petició efectuada per la defensa del primogènit dels Pujol, que va sol·licitar a principis de març autorització per vendre aquests vehicles. La Fiscalia no es va oposar, "sempre que la venda sigui realitzada per l'ORGA", que és el que ha acordat el jutge.

Ferrusola no declararà

El jutge José de la Mata planteja jutjar Marta Ferrusola al costat del seu marit i dels seus fills com a membre d'una organització criminal que a partir de la posició política de la família va acumular un gran patrimoni durant dècades. El novembre passat, la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona considerava que Ferrusola no té "capacitat de judici ni de presa de decisions conservades".

Ara, la forense de l'Audiència Nacional que dilluns va examinar Marta Ferrusola ha confirmat que no pot declarar per un "deteriorament cognitiu tipus alzheimer moderadament greu de cinc anys d'evolució".

Imatge principal: Jordi Pujol Ferrsuola en la darrera visita a l'Audiència Nacional / ACN