El Departament de Justícia s'ha justificat aquest diumenge en relació al permís laboral de Jordi Sànchez, que en un primer moment va informar d'un acord favorable perquè pogués treballar a La Crida Nacional per la República, però que ara al·lega que treballar en aquest grup polític no "s'ajusta" al programa.

Sànchez ha denunciat aquest diumenge que la junta de tractament no li ha avalat la petició i ha penjat el comunicat sobre la denegació de l'article 100.2.

"La sortida de la presó per treballar esperarà. Lledoners m’ha denegat el 100.2, contràriament al que Justícia va anunciar. La sentència del Suprem no em prohibeix continuar defensant els meus ideals, tampoc professionalment. La presó, sí. Llum als ulls i força al braç!"

Sànchez va demanar poder tenir un permís per treballar a la Crida, per l'1-O. El dijous, el Departament va difondre que avalava la sortida de la presó cinc dies a la setmana 12 hores diàries per fer l'activitat laboral i de voluntariat però Sànchez ha dit aquest diumenge que després se'l va informar que no s'havia tramitat la sol·licitud d'oferta laboral i donaven tràmit a la possibilitat de tres hores diàries tres dies a la setmana per fer voluntariat.

El pres polític ha denunciat que la naturalesa sociopolítica de la Crida i la defensa de la independència "no pot ser causa de la negativa" per tramitar el permís i, de ser així, creu que s'estaria imposant una inhabilitació "extrajudicial" i una condemna "complementària". A més, ha acusat el Departament de "mala praxi".

Justícia, però, assegura que la junta hi va votar des d'un primer moment desfavorablement i ha lamentat "el perjudici que la comunicació hagi pogut causar". Segons el Departament, la junta de tractament no va avalar la proposta perquè "no s'ajustava a les condicions establertes al Programa Individual de Tractament (PIT)". Tot i això, el Departament ha elevat l'acord al jutjat de vigilància penitenciària, que és qui té al seu entendre "l'última paraula".

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha detallat que el vot contrari a la proposta de Sànchez s'ha basat en què el PIT estableix que la reinserció laboral serà "en l'àmbit privat, la docència o una activitat similar, d'acord amb la seva formació acadèmica i perfil professional". En aquest sentit, assenyalen que "el seu PIT no contempla la possibilitat de desenvolupar una activitat laboral vinculada a l'activisme social o polític".